Vargen har siktats igen

Hästveda Artikeln publicerades
Här sågs vargen passera Glimmingevägen i Broby på tisdagen. Nu har den setts igen, denna gång i Främmenaryd.
Foto: Moulay Fdili, läsarbild
Här sågs vargen passera Glimmingevägen i Broby på tisdagen. Nu har den setts igen, denna gång i Främmenaryd.

Vargen fortsätter sin vandring genom nordöstra Skåne. På torsdagsförmiddagen siktades den i Främmenaryd i närheten av Hästveda.

– Hundarna började skälla när de såg att han sprang på gärdet. Jag såg hur han greppade ett djur och stack iväg mot skogen, säger Björn Bodeland, som stod hemma i köksfönstret och tittade på spektaklet.

Enligt naturvårdshandläggare David Börjesson på länsstyrelsen är det troligt att vargen nu rör sig i Hästvedatrakten.

– Det är inte omöjligt. Jag pratade precis med en som sett den i närheten av Bjärnum i går på förmiddagen. Det är ungefär två mil emellan, så det kan stämma.

I tisdags skymtades vargen på Glimmingevägen i Broby.

Länsstyrelsen tar gärna emot tips om man sett vargen, helst på mejl. Och har man möjlighet att fotografera djuret eller dess spår blir David Börjesson tacksam. Bäst är om man kan lägga någonting bredvid spåret för att länsstyrelsen ska kunna utesluta att spåret kommer från hund, räv eller vildsvin.

– Det är bra att lägga någonting bredvid spåret, en snusdosa eller liknande som man vet storleken på. En tumstock är förstås det allra bästa. Vi är också intresserade av spillning.

Vågar man ha sin hund lös i det här området nu?

– Ja, det är större risk att hunden blir träffad av blixten, påkörd eller tagen av vildsvin i Skåne. Man behöver inte vara orolig för det. Däremot ska man ha lite extra tillsyn om man har får ute, och se till att det är bra stängslat.