Wanås får sitt sigill

Östra Göinge Artikeln publicerades

Wanås gods miljö- och viltförvaltningsarbete uppmärksammas av Wildlife Estates och har fått deras sigill. I går delades för första gången beviset ut till sex svenska jordägare.

WANÅS. –  Sigillet eller diplomet är ett bevis på det man redan gjort, men som också har betydelse för framtiden, säger Gustav Hagemann v L. Han är legal officer för Wildlife Estates, i Sverige och Danmark.

– Ett EU-erkännande på att man sköter sin naturvård. Ett sätt att kommunicera ut miljöarbetet och stimulera fler att följa efter.

I går besökte han Wanås gods tillsammans med en delegation från Europeiska jordägarnas förbund, ELO, samt sex markägare som är de första i Sverige att få ett bevis utfärdat som visar att de lagt ner ett genuint arbete inom miljö- och viltvård för att bevara biologisk mångfald.

Wildlife Estates är ett EU-projekt som leds av ELO , Sveriges jordägarförbund står bakom liksom Jägarförbundet.

Nätverket består av gårdar som uppfyller de krav som ställs.

36 sidors ansökning

–  För att bli erkänd måste man fylla i en 36 sidors ansökning, som innebär att man måste uppfylla vissa krav, berättar Gustav Hagemann v L.

Det handlar om att vårda fauna och flora, insekter, fåglar, djur och växter. Bland annat ska EU:s fågeldirektiv och Natura 2000 uppfyllas.

– Det kan vara att spara skyddszoner vid vattendrag, anläggning av våtmarker eller stödutfodring av viltet.

Även tillgänglighet för allmänhet, öppenhet och dialog är sådant som bedöms.

Nu också i Sverige

I Europa finns det redan gårdar som fått Wildlife Estates Label. Men i går var det första gången som gårdar i Sverige tilldelades beviset.

– Både i Portugal, Skottland och Spanien ligger man långt fram, berättar generalsekreteraren för European Organization, Thierry de Léscaille, som fanns på plats i går för att vara med och dela ut bevisen.

Han påpekar också att det är viktigt att ta fram goda exempel för att få fler att följa efter.

Även om det denna gång var sex stora gårdar eller gods som fick beviset så är det meningen att även mindre gårdar som idkar naturvård ska kunna uppmärksammas.

”Vi är glada”

–  Vi är glada över erkännandet, säger C-G Wachtmeister som visade runt på sina ägor.

– Det känns jätteroligt att få det det här beviset, sa Viveca Åkerhielm, en av de andra jordägarna som också påpekade att den natur man kan visa på i dag är svaret på ett långsiktigt tänkande, av att generationer skött om landskapet.

Fint bevis. Marika Wachtmeister gav representanter för ELO, Wildlife Estates, och de diplomerade gårdarnas representanter en rundtur på Wanås. Foto: Johanna Wallin