Annons
Nyheter

Bank, apotek och butiker

En bank med två uttagsautomater och flera kassor har byggts upp på lägret. Där finns även tre Ica-butiker och ett apotek.
Nyheter • Publicerad 27 juli 2011
Klassiker i ny tappning.
Klassiker i ny tappning.Foto: Jörgen Johansson
Kristian Thorén från Svenljunga passar på att jobba under scoutlägret.
Kristian Thorén från Svenljunga passar på att jobba under scoutlägret.Foto: Jörgen Johansson
Sparbanken gör i ordning sin senaste banklokal i nordöstra Skåne.
Sparbanken gör i ordning sin senaste banklokal i nordöstra Skåne.Foto: Jörgen Johansson

– Vi har exakt samma säkerhet som inne i Kristianstad. Enda skillnaden är att här är en tältduk istället för en vägg, säger Jörgen Svensson Dahl, it- och infochef på Sparbanken 1826.

I ett stort tält på området har banken satt upp en fullskalig bank. Där jobbar 16 banktjänstemän och det finns sex kassor, bland annat för växling av valutor. Dessutom har banken sett till att det finns 150 betalterminaler runt om på området.

Annons

De har också jobbat fram en lösning med förladdade kort till scouterna.

– Föräldrar har kunnat sätta in pengar via internet, och sedan får scouterna ett kort med det beloppet när de kommer fram. Då slipper de ha kontanter med sig, och kortet går att fylla på av föräldrarna i efterhand.

En bit från banken finns Apoteket, som dagarna till ära saluför Försvarets hudsalva i en "jamboree edition". Där turas ett tiotal personer om att sköta ruljangsen från ett ombyggt lastbilssläp. Personalen har fått söka om att jobba på lägret, och det var inga bekymmer att fylla vagnen. Ända från Östersund kommer personal.

– Jag är själv gammal scout, men jobbade nu. Då är det kul att kunna vara med på lägret på det här sättet istället, säger apoteksteknikern Kristian Thorén från Svenljunga.

Runt om finns även Arla, Intersport och Ica för att nämna några exempel. Totalt har ett 60-tal företag varit med och agerat sponsorer åt scouterna, däribland Malmberggruppen i Yngsjö och Kristianstadsbladet.

Ica är största samarbetspartnern, som levererar all mat. I tre butiker får scouterna gå och handla de ingredienser de ska ha i sin patrull (10 personer) till matlagningen. Varje patrull har ett kort med ett visst antal poäng.

– Det är beräknat så de ska bli mätta. Men de kan inte köpa bara kött, utan måste även ha med potatis eller bönor, säger Fredrik Wennström som är projektledare för Icas satsning.

Varje butik rymmer omkring 240 artiklar, där många byts ut dag för dag. Är det hamburgare och kyckling i receptet ena dagen, kan det vara köttfärs nästa dag.

– Vi har jobbat med scouterna för att hitta rätt varor, så naturliga som möjligt. Allt kött ska även vara färdigstekt, så det bara behöver värmas, för att undvika magsjuka, säger han.

– Det har även varit en utmaning att hitta tillräckligt stora volymer av kosher- och halalmat. Alla ska kunna äta oavsett religion eller allergier.

I butikerna finns det kyldiskar, bakom i lagret finns ordentliga lastrampar för lastbilarna och kylcontainrar. Ett 30-tal Ica-anställda är på plats under hela lägret, och butikerna bemannas även av scoutfunktionärer som kan bemanna de upp till 15 kassorna.

Maria Sällberg
Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons