Scout

Kungen en av alla prominenta gäster

Scout Artikeln publicerades

Danmarks statsminister kommer. Filippinernas vicepresident kommer. Kungaparet kommer. Socialdemokraternas partiordförande och partisekreterare kommer. Men bara en enda från regeringen kommer till jamboreen.

Det blir en hel del prominenta gäster som besöker scoutlägret i Rinkaby. Sedan tidigare är det klart att drottning Silvia är med i konferensen "Safe from harm" som handlar om hur man skyddar barn från utnyttjande. Till den konferensen ska även socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin delta.

Även kungen, som är hedersordförande i World scout foundation, kommer att vara med på lägret. En del utländska statsmän har också intresserat sig för jamboreen och vill besöka den: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen och Filippinernas vicepresident Jejomar Binay. Även japans ambassadör vill se lägret, liksom Skånes landshövding Göran Tunhammar, ÖB och chefen för Revingehed P7, som äger området.

Övriga svenskar som deltar är bland andra socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt och riksdagens tredje vice talman Liselott Hagberg (FP). Däremot var det fram till onsdag förmiddag inte klart att någon från regeringen skulle delta.

– Det är lite anmärkningsvärt. Vi har skickat ut inbjudningar länge, och även riktat speciella inbjudningar från scouterna till de ministrar som tidigare gärna talat om att de varit scouter; Anders Borg och Tobias Billström, eller till dem som är ansvariga för ungdomsrörelser och så vidare. En stor del har tackat nej eller inte ens svarat, säger en källa i lägerledningen.

Därför blev lägerledningen oerhört förvånade när det verkade som om ingen från regeringen ville delta i lägret.

– Vi trodde först inte att det var sant och har skickat ytterligare inbjudningar och propåer när vi förstod att ingen av dem tänkte närvara. Först då har vi fått något artigt brev från statsministerns kansli om att de inte har tid att närvara, säger källan.

Maria Graner, generalsekreterare för Svenska Scoutrådet som ytterst står bakom lägret, har också uppmärksammat ointresset.

– Det är jättetråkigt att ingen kommer. Vi är glada för att vi har fått ett starkt ekonomiskt stöd, med 15 miljoner kronor från statsbudgeten. Det gör att det blir ett officiellt svenskt arrangemang. Det hade varit väldigt roligt med ett besök från regeringen, vi hade hoppats att statsministern ville delta i invigningen och hälsa alla välkomna.

Hon säger att de har haft kontakt med statsrådsberedningen även den sista veckan, att där har gjorts ansträngningar men inte lyckats få till det.

Under onsdagsförmiddagen, när Kristianstadsbladet hade skrivit på hemsidan att ingen från regeringen skulle delta, meddelades efteråt att justitieminister Beatrice Ask (M) ska komma till lägret nästa vecka.

– Vi är givetvis glada över att hon kommer, det lättar upp en hel del, säger Marie Graner när hon fått beskedet.