Scout

Lägerbyggnaderna tar form

Scout Artikeln publicerades

Rymdraketer, portaler och långa diskställ. När tälten är uppsatta väntar fortsatt lägerbygge – för att ha sådana saker som underlättar vardagen i varje by.

Den malaysiska flaggan hissas ståtligt upp mot skyn i den provisoriska flaggstången. Byggd ovanpå ett torn, där tunna grenar blir den sista utlöparen.

Vid sidan håller kamraterna på att surra ihop slanor till en lång diskbänk och fästa presenningar över till skydd mot regnet. Med gaffatejp har presenningarna förlängts med ponchos, och hålen för huvudena täpps igen med snören för att inte leda vattnet direkt ner på diskstället.

Plötsligt kommer en delegation från Kuala Lumpur på besök. Åtta vuxna och 24 barn är i Euopa, bara för att besöka lägret.

– Vi bor i Åhus ett par nätter. Vi kom hit via Köpenhamn, ska besöka Stockholm och sedan far vi hem igen, berättar Azura Rahim under rundvandringen.

Raketscouter

Runt omkring i byarna grävs små gropar för slaskavfall (organiskt) och diskvatten. Samtidigt bygger många deltagare vidare på allt från portaler till egna tivoliattraktioner, som gungor och karuseller.

– Vi försöker bygga att så högt torn som möjligt, som samtidigt ska bli vår ingångsportal, säger Maxime Beroite från Belgien medan hans kamrater klänger omkring ett par meter upp i luften och tillfogar nya slanor till de redan fastsurrade.Just att bygga höga portaler eller välkomnande ingångar verkar vara en hobby för varje by med självaktning.

Fast i en annan belgisk by har de tagit det ett steg vidare och bygger torn för rymdraketer.

– Vi gör det för att hedra vår inhemske astronaut Frank De Winne, förklarar en av byggarna.

– Sedan har vår avdelning samma namn...

Olika byggstilar

Raketerna i trä har de tagit med sig hemifrån, slanor hämtar de liksom alla andra vid de stora upplagen. En slana per person får varje by ta, och det ska räcka till allt. Vilket gör att exempelvis Damian Kucza från Polen är nöjd med den lastpall han hittat som bildar bordsskiva vid deras diskställ. – Pallen har använts för proviant, nu återanvänder vi den, säger han glatt.

Byggstilen varierar enormt mellan de olika byarna. Även tälten. Ett gäng från Tjeckien har tagit med sig vad som närmast ser ut som pallkragar och använder dessa som botten i sina tält. Träplankorna spikas ihop, och tältduk fästes spänns som ett A ovanpå.

– Man sover mycket bättre i de här tälten, det är lugnare och de står emot vinden bättre, berättar en av de tjeckiska scouterna.