Signerat Duveborn

Hög tid att handla

Signerat Duveborn Artikeln publicerades

Nästa år öppnar megaköpcentret Emporia vid Hyllie i Malmö. I Handelsstaden Kristianstad ligger däremot alla planer på utbyggnad av köpcenter i malpåse.

Det är ingen liten anläggning som förbereds. Emporia ska enligt Kvällsposten bli dubbelt så stort som ett vanligt köpcentrum. Med 220 butiker, tio miljoner besökare per år och en omsättning på åtta miljoner kronor om dagen räknar man med att bli Sveriges ledande handelsplats.

Visserligen ligger Malmö en bit bort för nordostskåningarnas vardagsshopping, men eftersom centret satsar på exklusiva butiker lär det dra kunder som vill ha det lilla extra. Citytunneln i Malmö gör det lättare för den som vill göra en helgutflykt per tåg till Emporia.

Men vad händer i Handelsstaden? I stället för att se om sitt hus och värna en av stadens få styrkor planeras en busslänk rakt igenom centrum. Nya etableringar förhalas genom att göras beroende av varandra. Om handeln ska ha en chans att bevara sin ställning måste politikerna hjälpa dem genom att ta rätt infrastrukturbeslut.