Annons
Simrishamn

Vildsvinsstammen fortsätter att växa – rekordmånga olyckor i höst: ”Ökar explosionsartat”

Antalet trafikolyckor med vildsvin noterar ännu ett rekord i år och inget tyder på att trenden ska vända.
Vildsvinsstammen lär fortsätta öka och viltolyckorna med den. Det menar Eric Ericsson, eftersöksjägare som har fått rycka ut och leta efter många skadade djur.
Sydöstra Skåne • Publicerad 15 december 2018
Foto: Sprisse Nilsson

Nationella Viltolycksrådets statistik visar att antalet vildsvinsolyckor ökar dramatiskt i framför allt Skåne.

– Förklaringen är att vildsvinsstammen ökar explosionsartat, säger Eric Ericsson, som själv bor i Löderup.

Annons

Han är eftersöksledare på uppdrag av Nationella Viltolycksrådet och en av fyra kollegor som jobbar i ett område mellan Löderup, Tomelilla och Simrishamn.

Eric Ericsson är eftersöksledare.
Eric Ericsson är eftersöksledare.

Hans råd till alla bilister är att hålla fokus på vägen.

– Men även titta bredvid vägen. Vildsvin kan röra sig förvånansvärt snabbt, men har man tur hinner man upptäcka dem innan de är uppe på vägen, säger han.

Att vara vaksam på vilken terräng man färdas i är ett annat råd.

– Under vår och sommar uppehåller sig vildsvinen gärna bland grödorna där de kan gömma sig och är svåra att upptäcka. På hösten och vintern söker de sig till skogen och det är där de flesta olyckorna sker under den mörka årstiden.

”En skadad gris är inte att leka med.”

Om olyckan skulle vara framme är Eric Ericssons råd att stanna till och tänka efter innan man agerar.

– Om man kört på ett vildsvin ska man kanske stanna kvar i bilen. En skadad gris är inte att leka med. Det kan vara klokt att nollställa trippmätaren och köra en bit från olycksplatsen. Här går man ut och markerar med viltremsa eller någonting annat man har tillgängligt. När man sedan ringer polisen kan man uppge hur långt ifrån olycksplatsen som markeringen finns.

Eric Ericssons vill uppmana alla trafikanter att verkligen anmäla till polisen om man kört på ett vildsvin, eller något annat vilt.

– Skälen är många. Ett skadat djur ska inte lida. Dessutom är det så att ett dött djur i dikeskanten kan få andra bilister att ringa polisen. En olycka kan alltså bli anmäld flera gånger.

Ett annat skäl att anmäla är ekonomiskt. Försäkringsbolagen kräver att det finns en polisanmälan om de ska ersätta skadan på bilen.

Annons

– Därtill kan man själv bli anmäld om man inte anmäler en viltolycka. Det är ett jaktbrott att inte anmäla.

Lagen gäller: björn, dovhjort, järv, kronhjort, lo, mufflonfår, ren, rådjur, utter, varg, vildsvin, älg och örn.

Enligt Eric Ericsson kommer vildsvinsstammen att fortsätta öka i sydöstra Skåne.

– Vi har sett en våldsam ökning av stammen sedan 1980-talet. Det största hotet i dag mot deras fortsatta expansion är ett sjukdomsutbrott.

Han nämner den afrikanska svinpesten.

– Svinpesten finns i dag bland annat i Baltikum och är mycket smittsam, kommer den till Sverige skulle vara en katastrof eftersom smittan lätt sprider sig till tamdjur.

”Vildsvin är ett av få vilda djur som inte påverkats av extremvädret”

Vildsvinen har inte några naturliga fiender i naturen.

– Man läser ibland påståendet att vargar skulle kunna hålla efter stammen, men det är inte sant. En galt eller en stor sugga har lätt ihjäl en varg.

Inte ens den extremt torra och varma sommaren har hämmat grisarnas tillväxt.

– Vildsvin är ett av få vilda djur som inte påverkats av extremvädret. Älgar, hjortar och rådjur har fått färre ungar, men vildsvinen är opåverkade. De äter och dricker vad som helst och har inget behov av färskt vatten.

Annons

På Nationella Viltolycksrådets hemsida viltolycka.se finns statistik över viltolyckor och även goda råd när olyckan varit framme.

Läs mer:

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons