Skåne

Konstiga typer är vi allihopa

Skåne Artikeln publicerades

I dag startar konstrundan och Österlen invaderas av folk. En del är hängivna konstälskare, andra ser konstrundan mer som en rolig och folklig händelse, medan några motvilligt följer med på rundan. Vilken typ av besökare är du?

Kultursnobben

Du är klädd i svarta kläder, gärna polotröja och basker. För dig är påskens konstrunda inte tillräckligt utmanande och du undviker självklart de mest frekventerade ställena. Istället koncentrar du dig på den kvalitativa konsten och längtar hela tiden till Berlin och den ”riktiga” konstscenen.

Du besöker kanske Kivik Art Centre efter att ha läst om striden mellan konstverk och byggnad i DN . Handlar du något är det dyrt och svårt.

Konstälskaren

Du är genuint konstintresserad och har redan besökt de flesta konstnärerna på rundan. Ändå tvekar du inte att ge sig ut i år igen. Du letar leende, enkelt och pricksäkert upp de mest intressanta konstnärsateljéerna och tar trängsel och bilköer med knusende ro.

Du besöker Tjörnedala och någon favoritkonstnär. Där köper du det trendrätta och det som tilltalar ditt hjärta.

Den utflyktssugne

Du vet egentligen inte så mycket om konst, men åker gärna till Österlen och tycker folkvimlet är minst lika intressant som själva konsten. Du dras till välbesökta ställen - för att se och synas. Sannolikt återkommer du i juli då det är dags för en annan stor publikdragare - Kiviks marknad.

Du åker planlöst runt och hamnar lika gärna hos konstnärer som på Bo Ohlsson eller kanske ute i naturen. Handlar du konst blir det vykort och billiga tryck.

Den motvillige

Du är chaufför - eller kanske barn - till någon av ovanstående besökare på konstrundan och är helt ointresserad av allt vad tavlor och skulpturer heter. Du överlever konstrundan tack vare stoppen på caféer och restauranger. Vackert väder och havsutsikt gör det lite lättare för dig att stå ut.

Du kommer sällan längre än till p-platsen och lämnar kanske inte ens bilen, där du sysselsätter dig med spel i mobiltelefonen. Allt du köper är fika och korv.