Sölvesborg

Fem styrkor bekämpade svårsläckt brand i industribyggnad

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Fem styrkor var på plats samtidigt för att bekämpa branden i taket på en del av Norje smidesfabrik.
Foto: Lars Ohlsson
Fem styrkor var på plats samtidigt för att bekämpa branden i taket på en del av Norje smidesfabrik.

30 brandmän bekämpade branden i industribyggnaden i Norje. Först efter närmare fyra timmar var branden i taket under kontroll.

– När vi fick en god bild av takets konstruktion kunde vi taktiskt angripa branden med gott resultat, säger Simon Älgne, räddningschef i beredskap.

SOS fick larmet om branden på Norje smidesfabrik på Ysanevägen i Norje vid klockan 10.40. Enligt den första informationen skulle det ryka från en ventilationsanläggning i och ovanpå taket.

Polisen fick rapporter om kraftig rökutvecklingen, och larmades precis som ambulans och räddningstjänst till platsen.

Räddningstjänsten ryckte ut med fyra styrkor: Mjällby, Sölvesborg, Karlshamn samt Svängsta. Dessutom togs två så kallade höjdfordon med. Deltidskåren i Bräkne-Hoby från östra Blekinge anslöt därefter. Senare deltog också deltidskåren i Karlshamn i brandbekämpningen.

– Det är en brand i en takkonstruktion och räddningstjänsten har påbörjat en släckinsats, sa räddningstjänstens chef i beredskap, Emelie Lantz.

All personal var då evakuerad, och och ingen person hade fått några skador.

Polisen konstaterade under förmiddagen att det handlade om en brand i en större fläktanläggning, och att det inte bedömdes vara en polisiär fråga.

Vid 13-tiden var branden ännu inte under kontroll.

– Det brinner i isoleringen under takkonstruktionen och det finns viss spridningsrisk till en annan ihopbyggd del av byggnaden som är formad som ett ”L”, sa Emelie Lantz.

Först vid klockan 14.30 började brandmännens insats få effekt.

– Det är inga öppna lågor längre. Men håller på att plocka bort plåt för att komma åt konstruktionsbranden i taket. Det finns ingen spridningsrisk längre och det går åt rätt håll, sa Emelie Lantz.

Ytterligare en och en halv timme senare såg läget än mer positivt ut.

– Vi är kvar, men har dragit ner på bemanning. Det finns fortfarande värmehärdar i takkonstruktionen, konstaterar Simon Älgne, räddningschef i beredskap under kvällen.

– När vi fick en god bild av takets konstruktion kunde vi taktiskt angripa branden med gott resultat.

Vid 18-tiden kunde räddningstjänsten lämna platsen och överlämna den fortsatta bevakningen av området till ägaren.

Större delen av byggnaden med maskiner hade då klarat sig. Branden liksom skadorna hade kunnat begränsas till taket med trädelar och isolering.

– Det blev aldrig någon kraftig brand, säger Simon Älgne.

Branden har börjat i anslutning till ventilationen.

– Men den direkta orsaken känner vi inte till, säger Simon Älgne.