Jorden runt med sjölejon

Sommar Artikeln publicerades

I tolv år har Ingo Stiebner och Jenny Mikaelsson rest jorden runt med sina sjölejon. Men i höst börjar dottern skolan i Hässleholm.

Många barn växer upp med en katt eller hund som husdjur. Mary har i stället tre sjölejon som kompisar. Cecil, Lola och bebissjölejonet Lappy som föddes för ett år sedan i, just det, Lappland.

– Jag skyller egentligen allt på min mamma. Det var hon som började arbeta på ett delfincenter i London. Hon blev så förtjust i sjölejonen att hon fortsatte arbeta med dem på en cirkus, berättar Ingo Stiebner.

Han tycker att cirkusmiljön är en härlig uppväxtmiljö för barn. Massor med tid med föräldrarna och en omgivning full av hundar, elefanter, clowner och andra artistbarn att leka med. Precis som mamman träffade han också sin kärlek i cirkusmiljön. Svenska Jenny från Hudiksvall föll för sjölejontricket.

– Hon säger i alla fall att hon blev kär i sjölejonen först, skrattar Ingo.Att leva cirkuslivär en utmaning för förhållandet både till de andra familjemedlemmarna och till kollegorna. Man lever mycket tätt ihop och det finns ingenstans att ta vägen om man behöver dra sig undan. Samtidigt är alla beroende av att samarbetet fungerar.

– Det kan bygga väldigt starka förhållanden, men man kan också irritera sig mycket på varandra. Ensemblen brukar bli väldigt sammansvetsad, men om man inte kommer överens är det katastrof. Äktenskap mellan cirkusartister brukar dock bli väldigt långa, säger han.

Efter många år av turnerande både i Sverige och utomlands äger Ingo och Jenny numera ett hus utanför Hässleholm. Huset köpte de via Blocket och några cirkusvänner hjälpte dem renovera det. Nu när dottern Mary börjar skolan ska familjen bo där ett tag.

– Men vi har inte bestämt oss för hur vi ska lösa det i framtiden. Det finns många olika sätt. Man kan ha en privatlärare med sig och i Holland har vissa cirkusar en skolvagn för barnen, säger Ingo Stiebner.

Medan Ingo pratar ägnar sig Jenny med några av dagens vardagssysslor. Som sjölejonskötare är man aldrig ledig. Det finns inga vikarier att ringa in om man vill ha semester.

Jenny tar en vattenslang och spolar presenningen ren runt sjölejonpoolen. Därefter gör hon rent vagnen där sjölejonen bor under resorna.

– Många tror knappt att sjölejon klarar sig utan vatten, men faktum är att sjölejon sover på land. De gillar att leka i vattnet och simmar när de jagar eller om en fara hotar, men annars tillbringar de mycket tid på stranden. När vi kör till ett nytt ställe sover sjölejonen i vagnen, säger Ingo Stiebner.

Han ägnar bara en kvart om dagen åt att träna djuren. Det enda sättet att få sjölejon att uppträda är att göra träningen lustfylld. Man kan inte tvinga ett sjölejon till något.

– På det sättet är de väldigt envisa. En hund kan man dra i kopplet om den vägrar göra som man säger. Det går inte med sjölejon. Men de mår bra av att få stimulans och utmaningar. De måste jobba lite för att få fisken, säger Ingo.Tillsammans äterden lilla familjen 22 kilo sill om dagen. Den importeras från Köpenhamn och håller enligt ägaren högsta kvalitet.

– Det går inte att ge dem dålig fisk. Om de har ont i magen vill de inte göra konster.

Cirkusscenen i Skandinavien är ganska unik, eftersom man inte tillåter vilda rovdjur som tigrar och lejon manegen. Ingo berättar att attityderna till cirkus har förändrats mycket.

– Man är mycket mer politisk korrekt i dag. Eller låtsas vara det i alla fall. Förr tyckte man att en man som gick in till ett lejon med en piska var en riktigt kraftkarl. Nu bygger numret på att folk har roligt åt mig. Publiken vill se välskötta djur som mår bra.

Ingo Stiebner vill inte tilldela djuren för många mänskliga egenskaper, men han erkänner att han småpratar med dem och att han ibland kommer på sig själv med att förvänta svar. När hans tidigare sjölejon dog vid 31 års ålder grät familjen.

– Det var inte så att vi kallade in en präst och höll begravning, men man kunde inte låta bli att tänka på allt vi upplevt tillsammans. Det är väldigt sociala djur.