30 miljoner satsas på ishallen

Sport Artikeln publicerades

Den 30 november klubbas budgeten i kommunfullmäktige. Den stora vinnaren bland idrottsklubbarna är Kristianstads IK. Ishallen kommer under en treårsperiod att byggas om för 30 miljoner kronor.

– Är det sant... Det här har jag väntat länge på, i alla fall under de tre åren som jag varit ordförande, säger Bo Walter.

Du låter överraskad?

– Jag visste ingenting om det här. Det kom som en mycket positiv överraskning, säger Walter.

– Nu kan vi fortsätta vår satsning. Ishallen har varit en broms för klubbens utveckling... Sent imåndagskväll var budgetberedningen klar och KIK stod som den stora vinnaren.

Ishallen kommer att renoveras för 30 miljoner kronor.

Under budgetåret 2005 är en miljon avsatta för projektering.

Under budgetåret 2006 ska man renovera för tio miljoner kronor.

Under budgetåret 2007 ska man renovera för resterande nitton miljoner.

– Det stämmer och det känns skönt att vi äntligen kan sätta ner foten och börja någonstans, säger kultur- och fritidschefen Bengt-Åke Kjell.

– Att vi börjar med ishallen känns också rätt. Det är den anläggningen som är i mest behov av en renovering... I KIK-lägret hade man nästan gett upp hoppet.

– Det har snackats i många år, men äntligen ser det ut att hända något också, säger Walter.

– Och kommunen verkar hålla samma tidsplan som oss. Division I nästa år, allsvenskan året efter det och... Nej, jag bara skojar...

Vad ser ni som allra viktigast?

– Mer is. Vi är otroligt trångbodda och har fått trolla med tiderna. Nu har vi löst det i år, men vi kommer att drabbas av samma problem nästa säsong, säger Walter. Men någon minirink blir det inte. Inte än i alla fall.

– Det är skjutit på framtiden. Det skulle kosta 19 miljoner och de pengarna finns inte i den här budgetplaneringen, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Christina Borglund.

– Däremot kommer det att planeras för en sådan när man renoverar, så att det lätt ska gå att bygga till den dag pengarna finns.

Det var ett väntat besked för KIK-ordföranden.

– Men vi är glada att få ishallen renoverad. Nu kommer vi att slippa skämmas för att bjuda hit motståndarlagen, menar Walter. Även Tollarps sporthall och bowlingklubbarna i Tollarp är den stora vinnaren i budgeten.

Bowlingbanorna kommer att bytas, omklädningsrummen kommer att renoveras och hallen att handikappanpassas.

– Vi såg ju i er undersökning att den var sämst i kommunen, så det måste vi ju göra något åt, säger Bengt-Åke Kjell.

– Sen finns det ju en stor handikappverksamhet just i Tollarp som vi måste tillgodose...

Men några pengar till Idrottshallen eller Idrottsplatsen i Kristianstad blir det inte?

– Nej, inte den här gången. Det finns ju en utredning om Idrottsplatsen och tanken var ju att vi skulle anlägga konstgräs på en av planerna. Men eftersom vi inte kunde lägga det på grusplanen, så blev allting så mycket dyrare. Det skulle kosta sex miljoner och de pengarna finns inte. Inte före 2008 i alla fall, säger Bengt-Åke Kjell.

Och arenaprojektet?

– Det ligger egentligen utanför kultur- och fritidsnämnden. Det finns tre färdiga förslag, men näringslivet måste visa ett betydligt större intresse än vad dom hittills gjort. Tanken är ju att evenemangsarenan ska vara så mycket mer än en idrottsanläggning, säger Christina Borglund.