Åhus i final – föll efter sekundrysare

Beachhandboll/Åhus Artikeln publicerades
Foto:Tommy Svensson

Åhus Handboll gick, som första lokala lag hittills i turneringen, hela vägen till final i klassen flickor födda 2004. Väl där blev det dock förlust mot Halmstad Handboll som vann med 11–10 där vinstmålet sattes i den sista sekunden i en jämn och målrik final.

För Åhusspelarna var det första gången någonsin de fick springa in till en A-final på centercourten. Men det var nära att det inte blev något A-slutspel alls för Åhustjejerna. Laget gick vidare med minsta möjliga marginal från gruppspelet som bästa femma.

– Helt otroligt. Detta är ett minne för livet för tjejerna oavsett resultat. Vi var ju rätt så nederlagstippade då vi förlorade fyra matcher i gruppspelet. Sen har tjejerna lyft sig och spelat bättre och bättre i slutspelet, säger Åhusledaren David Åström och lyfter fram skyttet som blev allt mer effektivt ju längre turneringen pågick.

– Till början var tjejerna så nervösa och hade en enorm prestationsångest. Det var nerverna utanpå och det är på hemmaplan inför släkt och vänner med allt vad det innebär. Då sa vi ledare att nu när vi gått till A-slutspel så får det gå precis som det vill, vi har gjort det vi ska. Där och då släppte pressen hos tjejerna, berättar David Åström.

Sen rullade det på för Åhustjejerna. I semifinalen mot Lågan blev det en säker och stabil seger med 11–9 och ett vilt finaljubel utbröt på läktarna där många Åhussupportrar hade samlats. Och en vadslagning gick i hamn.

– En våra ledare hade lovat att måla ögonbrynen röda och blåa om vi gick till final. Så nu kommer han gå omkring med målade ögonbryn under hela morgondagen också när några av tjejerna spelar i 03-klassen, säger David Åström.

Åhus Handboll ställde upp med tre lag i flickor 04-klassen, totalt 22 spelare, uppdelade skolvis.

– Lagen som spelar går i samma skolklass. Så det är rena klasslag. Vi ville hålla ihop kompisgängen den här gången och det har fungerat bra, säger David Åström.

I pojkfinalen ställdes HK Silwing/Troja mot IK Lågan. Och det var IK Lågan som bärgade guldet efter ett frikast på stopptid som blev helt avgörande.

Det blev en målrik och jämn match med mål i varje anfall där Lågan till slut vann med 14–13.

Fakta

Flickor 04 Final Åhus Handboll–Halmstad Handboll 10–11 Pojkar 04 Final Lågan–Silwing/Troja 14–13 efter sudden

Visa mer...