Albelin laddar om i Löderup

Sport Artikeln publicerades

Om Tommy Albelin lagt upp en puck på landsvägen utanför huset och dragit i väg ett slagskott med full kraft hade pucken, rent teoretiskt, kunnat susa in genom Gunder Häggs gamla matrumsfönster.
Längre än så är det nämligen inte mellan Tommy Albelins sommarhus i Löderup och den avstyckade gård som fram till för bara ett par år sedan var Gunder Häggs hem.
Gunder satte på sin tid 15 världsrekord som medeldistanslöpare. Albelin har ett VM-guld och vann nyligen sin andra Stanley Cup-titel i ishockey.
Fint folk trängs på liten yta. Alldeles utanför Ystad.
Nu drar Tommy Albelin förstås inte väg det där slagskottet från landsvägen. Han har inte hållit i en ishockeyklubba sedan den magiska kvällen för några veckor sedan när New Jersey Devils blev Stanley Cup-mästare efter 4–3 i matcher mot Anaheim. I stället har Tommy Albelin, precis som de senaste elva åren, tagit första bästa plan hem till Sverige och smultronstället i Löderup. Den här gången fick han dock stå ut med en mellanlandning på 24 timmar i Stockholm.

Det märks att Tommy Albelin är stolt över sin senaste erövring. Fattas bara.
Stanley Cup-trofén är ett av idrottsvärldens mest statusfyllda och åtråvärda priser, fullt i klass med tennisens Davis Cup. Han visar upp ett foto på sig själv och en kvinnlig bekant vid Stanley Cup-bucklan, berättar med inlevelse hur den instiftades redan 1886 och att det finns avtagbara delar på pokalen som hamnar i ishockeyns Hall of fame, när det inte längre finns plats för fler ingraverade namn. På en byrå i köket ligger två Devils-kepsar, fullproppade med autografer från lagkamraterna. I nästan två veckor har Tommy Albelin kopplat av helt från ishockeyn och de sju knallhårda Stanley Cup-finalerna.
Han skiner upp när ämnet förs på tal.
– Den avgörande matchen var slut vid elva på kvällen. Vet du hur dags vi lämnade omklädningsrummet? Tre på natten! Spelarnas familjer fick vara med i segerfirandet ute på isen och sedan inne i omklädningsrummet. Det kändes helt rätt. Inte minst min egen familj har en stor del i den här framgången.
Tommy Albelin har satt på en halv kanna kaffe. Han är ensam hemma, resten av familjen är i Ystad och handlar till en födelsedagsfest. Det småregnar utanför fönstret och på de öppna fälten intill huset härjar vinden fritt. Kontrasten till de fashionabla NHL-miljöerna är total.
Två veckors total ledighet har också inneburit att rastlösheten så smått kommit smygande. Han har gjort sitt första träningspass på egen hand i Österporthallen. Han är alltså inställd på att göra sin 17:e säsong bland alla tandlösa råskinn i trånga NHL-rinkar. 39-årige Tommy Albelin är en överlevare som visserligen närmar sig slutet på karriären men som fortfarande känner ett visst mått av tillfredsställelse i att sätta in perfekta höfttacklingar på kvicka forwards.

Kontraktet med New Jersey Devils har gått ut och från och med 1 juli är Tommy Albelin en så kallad free agent, det vill säga att han har rätt att förhandla med vilken klubb han vill.
Just nu är det mesta förvirrat. Han vet inte själv hur det blir i framtiden.
– Vi får se hur det blir, ingenting blir bättre av att man går omkring och grubblar. Jag är inställd på ytterligare en säsong. Den dag jag slutar vill jag till 110 procent vara säker på att det är rätt beslut. Där är jag inte i dag.
Hur ser du på livet efter hockeykarriären? Blir det en liten kalsongkollektion a’la Börje Salming?
– Nej, kalsongerna får Börje behålla (skratt). Någonting med ishockey blir det med stor sannolikhet. Det vore synd att kasta bort all den kunskap och erfarenhet man samlat på sig. Skulle kunna tänka mig att träna äldre ungdomar eller bli assisterande tränare i något seniorlag.

Ett sätt att ”betala tillbaka” till ishockeyn är förstås att ta hem Stanley Cup-bucklan till Sverige. Alla spelare i NHL:s mästarlag får boka in pokalen under en helg. Till Sverige lär den, under stora säkerhetsformer, komma 8–9 eller 15–16 juli.
Stanley Cup-trofén kommer dock inte att dyka upp på familjen Albelins köksbord i Löderup och tur är kanske det: Förbipasserande som till äventyrs fått syn på pokalen hade väl kört rakt ut i åkern…
– Min tanke är nog att ta den till Stocksunds IF utanför Stockholm. Jag lirade själv juniorhockey i Stocksunds IF och det hade känts bra att ta med bucklan till en juniorträning. Det kan ju alltid inspirera killarna?
Jan Ohlsson
FaktaTommy Albelin
Ålder:39 år.
Familj:Hustru Maria och barnen Adam och Amanda.
Yrke:Professionell ishockeyspelare.
Meriter:Bland annat världsmästare 19 och Stanley Cup-mästare 1995 och 2003.
Bor:New Jersey och Löderup.
Aktuell:Hemma i Löderup som färsk Stanley Cup-mästare med New Jersey Devils. Laddar inför sin 17:e och troligen sista NHL-säsong.