Alliansen öppnar – här är nyheterna

Fotboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Albert Ejupi och KFC är regerande herrmästare.
Foto:Peter Åklundh
Albert Ejupi och KFC är regerande herrmästare.

Nu öppnar Alliansen för anmälan till vinterns turnering.

Färre speldagar och nytt finaldatum är några av nyheterna.

–  Vi hoppas att vi kan öka lite i år, säger nye cupgeneralen Henrik Roth.

Henrik Roth axlar Michael Englesons roll som ordförande i Kristianstad Fotbollsallians när Kristianstadsbladets och Alliansens futsalturnering nu på allvar börjar räkna ner inför vinterns upplaga.

På tisdagen öppnas anmälningstiden och klubbarna har fram till den 1 december att anmäla sig.

– Det är en vecka tidigare än vad det brukar vara, men ger oss tid att kontakta klubbar som missat eller av någon anledning inte anmält sig, säger Henrik Roth.

Det mesta är sig likt och turneringen inleds, precis som i de senaste upplagorna, med en stor gruppspelsdag den 26 december i alla hallarna i Kristianstad Arena.

Men det finns också ett par mer eller mindre stora nyheter:

Färre speldagar.

För seniorernas del blir det nu fyra, jämfört med fjolårets fem, speldagar. 26 december spelas gruppspelet plus någon slutspelsomgång. Herrarnas sextondelsfinaler spelas 2 januari, åttondelarna 3 januari och helt nytt är att herrarnas kvartsfinaler flyttas och inleder finaldagen.

– Det blir åtta herrlag som är med på finaldagen och vi hoppas att det kan ge lite mer publik. Att lagen som går till final får tre matcher på finaldagen tror jag är ett mindre problem, säger Henrik Roth.

Nytt format på ungdomssidan.

Det har varit ett vikande intresse på ungdomssidan under senaste åren och senast fick tjejklasserna ställas in. Nu väljer arrangörerna att testa ett nytt upplägg med en enbart en F16- och en P16-klass. Gruppspelet här spelas dagtid 28 december.

– Jag tror vi hade 29 ungdomslag i fjol och 13-14 var från KFC. Vi märker överlag att utbudet är stort och nu väljer vi att testa det här och ser vad det kan bli av det, säger Henrik Roth.

Nytt finaldatum.

Finaldagen brukar av tradition alltid vara på trettondagen den 6 januari, men kommer nu att spelas söndagen den 7 januari i stället och främsta orsaken är att Kristianstad Arena den 6 januari är bokad och upptagen sedan länge.

– Det är Sunes Jul i Arenan den 6 januari, men jag tror att 7 januari blir precis lika bra för vår del, säger Henrik Roth, om det nya finaldatumet.

Inomhusturneringen avgjordes första gången redan 1957 (Tollarps IF vinnare) och den sedan länge så etablerade turneringen arrangeras av Kristianstad Fotbollsallians, som i dag består av de tre klubbarna Kristianstad FC, Näsby IF och Åsums BK, samt Kristianstadsbladet.

Fjolårets upplaga lockade 44 herrlag och 7 damlag. Alliansens nye ordförande hoppas på bättre siffror i år.

–  Det ultimata är 64 herrlag, men det skulle innebära en rejäl ökning, men jag hoppas att vi kan öka något, säger Henrik Roth.

Fotnot: Anmälan till turneringen görs på kristianstadsfotbollsallians.se

Fakta

Alliansen

När: 26 december 2017-7 januari 2018.

Speldagarna:

26 december: Gruppspel herrar och damer + slutspel.

28 december: Ungdomsklasserna F16 och P16 (spelas dagtid).

2 januari: 16-delsfinaler herrar.

3 januari: 8-delsfinaler herrar.

7 januari: Finaldag med herrarnas kvartsfinaler, semifinaler damer, semifinaler herrar, finaler ungdomar, damfinal och herrfinal.

Var: Kristianstad Arena (första dagen spel i alla hallarna).

Vad: Futsalturnering för seniorer och ungdomar.

Visa mer...