Annika Fredén satsar mot EM

Sport Artikeln publicerades

En stor majoritet av spelarna i det svenska damlandslaget i handboll är proffs. Så också Annika Fredén, Horsens SK som blev framröstad till årets spelare inom svensk handboll säsongen som gick.

– Jag har ingen aning om varför jag fick priset. Jag antar att det beror på att jag har gjort en bra säsong, säger Fredén.

27– åringen spelar högersexa i Horsens SK där hon är en av nyckelspelarna. Det danska ligalaget kom sexa vid det danska mästerskapet och vann 2005 års upplaga av Åhus Beachhandboll Festival.

– Jo, jag ska minsann vara med och lira i år. Jag har inte riktigt koll på vilket lag som Horsens ställer på benen. Därför kan jag inte avgöra i fall vi kommer att försvara vår titel eller inte, ler Fredén, som är en av tre-fyra spelare i landslagstruppen som kommer att stanna kvar på söndagen för att spela beachhandboll i sina respektive klubblag. Annika Fredén funderade på att bli journalist. Hon läste två år på Ljungskile Folkhögskola, men ångrade sig. Nu är det bara handboll som gäller. På heltid. 27– åringen satsar hårt mot EM.

– Men det är ingen som har en given plats i det här laget, säger hon.

Om 27– åriga Fredén är nykomling kan Madeleine Grundström och Lina Möller, båda 25 år, paradoxalt nog ses som veteraner. Madeleine Grundström har 96 landskamper att ståta med. I övrigt är det mycket nytt i det svenska landslaget. Det har hänt mycket på två år. 12 av 21 spelare på träningslägret är proffs i Danmark eller Norge.

Skövdekeepern Madeleine Grundström är klar för FC Köpenhamn. Annika Fredén har redan spelat en säsong i Horsens SK och stormtrivs.

– Det är jättekul att vara där. Horsens är en lagom stor klubb som det är lätt att komma in i. Och så får man möjligheten att satsa ordentligt på handbollen. Som läget är nu måste man lämna Sverige för att utvecklas fullt ut.

Annika Fredén menar att kvaliteten och statusen på den svenska elitserien måste höjas. Madeleine Grundström utvecklar:

– Förutsättningarna måste bli bättre för tjejer att fortsätta högre upp i åldrarna. Man är ofta som bäst när man är 27 eller 28 men det är alldeles för många som lägger av då eftersom man inte orkar med att ha ett heltidsjobb vid sidan om.

Grundström har själv åtta-nio säsonger bakom sig i elitserien. Till nästa säsong tar hon ett eftertlängtat och – nödvändigt steg i karriären.

– Jag har tappat motivationen i elitserien.

Jens Brogren