Freiman om klubbytet: "Häftigt, IFK en klubb på uppgång"

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Helge Freiman är klar för IFK Kristianstad.
Foto:Björn Lindgren/TT
Helge Freiman är klar för IFK Kristianstad.

På måndagsförmiddagen blev det officiellt.

Bundesligaproffset Helge Freiman förstärker IFK Kristianstad.

– Det känns häftigt, säger niometersspelaren till Bladetsporten.

Bladetsporten skrev om det redan i början av juni – nu är det klart. Niometersspelaren Helge Freiman, 25, har skrivit på ett tvåårskontrakt med IFK Kristianstad. Freiman ansluter från Bundesligalaget GWD Minden.

– Nu är han klar, det kunde man inte säga tidigare, säger IFK:s sportchef Jesper Larsson.

Har det varit strul med övergången?

– Vi har hela tiden haft en dialog med Helge. Vi har gått och väntat på att han skulle lösa sitt kontrakt med Minden. När det blev klart var det bara att köra på, säger Larsson.

Har ni behövt betala Minden någon övergångssumma för att få loss Helge Freiman?

– Nej, det har vi inte behövt göra, utan det är något som Helge har skött med Minden.

Helge Freiman:

– Det får du ta med min agent, jag vet bara att vi kom överens, säger Freiman, som befann sig på Sardinien när Bladetsporten fick tag på honom.

Helge Freiman, berättar att IFK tog kontakt med honom för några månader sedan och att hans intresse för en övergång har växt hela tiden sedan dess.

– Jag har varit på gång till Kristianstad tidigare, nu känns det jättebra att allt är klart. Det känns häftigt att gå till en klubb på uppgång. Det är bara att kolla vilka spelare som har utvecklats enormt där.

Och så får du chansen att spela i Champions League?

– Givetvis är det en grej som har vävts in i mitt beslut, säger Freiman, som nu återförenas med Albin Lagergren.

Duon ingick i det svenska laget som vann guld på U21-VM 2013.

Ola Lindgren verkar ha en förkärlek till dig?

– Det är en kompetent tränare, det är bara att se vilka resultat han har gjort med Kristianstad. Vi har en bra relation.

Helge Freiman, som hittills har tolv A-landskamper på kontot (18 mål), anslöt till Minden från Eskilstuna Guif inför säsongen 2016/2017. Men i Bundesliga blev det bara en säsong – i alla för den här gången. Freiman hade en tuff säsong i Minden.

– Personligen var det en säsong där det gick upp och ner. Klart att det var tufft, men samtidigt är jag en erfarenhet rikare. Jag känner mig inte som en sämre handbollsspelare än när jag lämnade Guif, säger Helge Freiman, som ansluter till IFK Kristianstad när IFK drar i gång försäsongen den 17 juli.

IFK har inte stängt truppen, men blir det någon mer värvning före midsommar?

– Inte som det ser ut just nu. Vi har nyligen förlängt kontraktet med Viktor Hallén (se fotnot). Annars tittar vi på vad som händer i andra klubbar, det finns några lag som har extremt stora trupper. Det är intressant, men samtidigt handlar det också om ekonomi, säger Jesper Larsson.

Fakta

IFK-truppen 17/18

Målvakter: Richard Kappelin, ny, Leo Larsson.

Nio meter: Helge Freiman, ny, Olafur Gudmundsson, Philip Henningsson, Inge Aas Eriksen, Gunnar Stein Jónsson, Albin Lagergren, Stig-Tore Moen Nilsen.

Sex meter: Tim Sörensen, Johannes Larsson, Mario Lipovac, Arnar Arnarsson, Viktor Hallén, Anton Persson (uppflyttad egen produkt).

Visa mer...

Fakta

Helge Freiman

Född: 26 februari 1992 (ålder 25), Lidingö.

Längd: 188 centimeter.

Vikt: 96 kilo.

Position: Niometersspelare.

Klubbar: Lidingö SK (2008), IFK Tumba (2008-2011) Eskilstuna Guif (2011-2016) GWD Minden (2016-2017) IFK Kristianstad (2017-).

Moderklubb: Lidingö SK.

A-landskamper: Tolv (18 mål).

Kuriosa: Var med och tog svenskt guld på U21-VM 2013.

Aktuell: Har skrivit på ett tvåårskontrakt med IFK Kristianstad.

Visa mer...