Belgisk forward klar för KDFF

Fotboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Tine Schryvers och Göran Montan.
Foto:Belgian Red Flames/Fredrik Jalhed
Tine Schryvers och Göran Montan.

Kristianstads DFF fortsätter sitt bygge av truppen inför 2017. Senast in är en belgisk landslagsforward. Tine Schryvers, 23, skrev på ett ettårskontrakt för några dagar sedan.

Den 170 centimeter långa forwarden (som också kan vara mittfältare) är uppvuxen i Antwerpen och har spelat collegefotboll i USA 2012-15. Första året i Memphis, de övriga i Tulsa (mer om det senare).

2016 representerade hon Vålerenga i norska Toppserien. Där blev det 18 matcher och två mål, samt två B-lagsmatcher (tre mål).

2016 var också ett fint landslagsår, med debut i A-landslaget i april och där hon lyckades hitta nätmaskorna tre gånger på sex matcher. Ett landslag där också KDFF:s vänsterback Lorca van de Putte spelar.

"Tine är en fysiskt stark anfallare som har imponerat stort på oss. Hon är en snabb, löpvillig, teknisk och smart spelare. Hon är den spelartyp vi har letat efter en länge tid", skriver KDFF:s sportchef Henrik Nygren i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

"För att klara årets trupp och denna spetsvärvning utan att överskrida spelarbudgeten, så riktar vi ett stort tack för externa medel från Göran Montan."

Montan valdes till hedersmedlem i KDFF den 3 mars, och har tidigare räddat klubben ekonomiskt.

–  Det är för att han har någon sorts kärlek för klubben och det är jättepositivt. Men vi kan inte förlita oss på att en enskild person ska rädda oss och lösa problemen en gång om året, sa dåvarande ordföranden Håkan Lahti till Bladetsporten i mars.

Schryvers har en lite annorlunda fotbollsbakgrund. Under uppväxten var hennes pappa ledare i en lokal fotbollsklubb, men föräldrarna ansåg att hon var för smal för att spela i klubben.

Det hindrade inte Tine från att spela fotboll från morgon till kväll på fritiden.

En händelse i skolan förändrade allt. En då tolvårig Schryvers ombads rita en bild om vad hon drömde om mest.

Tine ritade en fotbollsplan – det var hennes dröm att få vara med på en och spela.

Läraren tog kontakt med föräldrarna, ordnade Tines första fotbollsträning, och på köpet tvärvände pappan och blev den unga tjejens största supporter.

I augusti 2013 råkade hon ut för en svår fotskada, som läkare i Tulsa inte lyckades hitta en lösning på utan den förvärrades i stället och hon ombads att sluta med fotbollen.

Hon tog då kontakt med den fysansvarige i Belgiens landslag, som vidarebefordrade henne till en fotläkare i Europa. Den kommande operationen skulle innebära tre månader i rullstol, fyra veckor i en sjuksäng och ta död på hennes fotbollskarriär. Chansen att bli en professionell fotbollsspelare var endast fem procent, det skulle vara ett mirakel om hon kunde spela på den högsta nivån.

Hennes fot var i två delar, ihophållen av skruvar.

I december 2014 kunde hon börja springa igen, ett år senare lämnade hon USA, en aning bitter.

– Jag kunde inte hantera det mentalt längre. Jag ville bli mig själv igen, jag var så rädd, upplevelserna i USA tog död på mig mentalt. Jag blev en arg, självisk och grym person, har Tine sagt till ourgamemag.com.

Norska Vålerenga gav henne chansen att komma tillbaka till fotbollen.

– De kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Klubben räddade mig bokstavligen.

Men nu blir det alltså nästa steg i karriären: Kristianstads DFF.

Varför väljer du KDFF?

"Det är ytterligare ett steg på min väg att bli en stor fotbollsspelare. Snacket med tränaren (Elisabet Gunnarsdottir) var så positivt att jag inte tvekade det minsta. Dessutom vill klubben jobba med mig, utveckla min potential för att bli bättre. Det var väldigt viktigt för mig i mitt beslut. Jag vill jobba hårt och det vill klubben också, jag tror det var viktigt för mig att höra det. Att få spela med Lorca är en bonus, hon har en härlig personlighet, jag respekterar henne väldigt mycket och jag kan lära mig massor av henne", skriver Tine till Bladetsporten.

Fakta

Tine Schryvers

Ålder: 23 år.

Längd: 170 centimeter.

Position: Forward.

Född: Antwerpen, Belgien.

Karriär: FC Eendr. Zoersel, Vlimmeren Sp., Waasland Beveren-Sinaai Girls, Memphis Tigers, Tulsa Golden Hurricane, Club Brugge KV, Vålerenga.

Landslag: Debuterade i Belgiens A-landslag i april. Har stått för tre mål på sex matcher under 2016.

Aktuell: Har skrivit på för Kristianstads DFF.

KDFF 2017

Tränare: Elisabet Gunnarsdottir och Björn Sigurbjörnsson (assisterande).

Klara spelare: Brett Maron, Mia Carlsson, Rita Chikwelu (Umeå IK), Therese Ivarsson, Alice Nilsson, Tilda Persson, Moa Olsson, Sara Mattsson, Amanda Edgren, My Linderholm (Kullabygdens DFF), Sif Atladottir, Lorca van de Putte, Hanna Sandström (Umeå IK), Rebecka Holm (FC Rosengård), Tine Schryvers (Vålerenga).

På väg in: Ogonna Chukwudi (Kif Örebro).

Ut: Erica Ekelund (lån från FC Rosengård, avslutat karriären), Nellie Karlsson (Växjö DFF), Elin Karlsson (do), Lisa Karlsson (do), Jenny Danielsson (Huelva, Spanien), Johanna Rasmussen (Linköpings FC), Stina Lykke Petersen (klubb ej klar).

Visa mer...