KIK-tränaren ska rädda kvar moderklubben i SHL

Ishockey/Kristianstad Artikeln publicerades

Här är måndagens hockeybomb i Sverige. KIK-tränaren Mats Lusth tar med omedelbar verkan över som huvudtränare i Mora, som ska spela ett direkt avgörande kval för att överleva i SHL.

Mats Lusth tar över SHL-laget Mora IK.
Foto: Tommy Svensson
Mats Lusth tar över SHL-laget Mora IK.

I lördags tog Kristianstads IK och tränaren Mats Lusths säsong slut. Men Mats Lusths säsong fortsätter. På måndagskvällen blev det officiellt att han tar över krislaget i SHL, Mora IK, som även är Lusths moderklubb. Han var assisterande tränare i Mora säsongen 2001-2002.

– Det är en tränare som har rätt kompetens, stort Mora-hjärta och är en riktig vinnarskalle. Mats värdefulla erfarenhet av att spela och vinna viktiga matcher gör att klubben nu förstärker ledarstaben, säger klubbdirektör Peter Hermodsson till Moras hemsida.

Assisterande tränare blir Johan Rosén och Daniel Hermansson, som tog över som huvudtränare i januari efter att Mattias Karlin fått sparken.

Mats Lusths kontrakt med KIK går ut den siste april. Så sent som i lördags hintade Lusth om att han ville köra ett år till KIK – men nu väntar alltså andra uppdrag för 55-åringen.

KIK:s ordförande Christian Falk fick reda på Moras intresse i söndags. Enlig Falk släpper KIK Lusth gratis till Mora.

– Jag och Mats hade en dialog och diskuterade. Självklart vill vi inte stoppa ledare eller spelare som vill uppåt i systemet. Vi ser det bara positivt, säger Falk till Bladetsporten.

KIK går inte helt lottlösa ur affären. Mora tar över Mats Lusths kontrakt fram till den siste april, vilket gör att KIK slipper lönekostnader.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Det är något mellan Mats Lusth och oss, men helt klart så gör vi en liten vinst på detta, säger Falk.

Hur påverkar den här grejen ert arbete med tränarfrågan?

– Det förändrar ingenting, vi kommer att ha utvärdering de två kommande veckorna och hoppas kunna ge svar efter utvärderingen, säger Christian Falk

Vilket lag Mora möter i SHL-kvalet är inte klart. Det står mellan IK Oskarshamn och Leksands IF som i veckan gör upp om en plats till direktkvalet.

Mats Lusths kontrakt med Mora gäller över SHL-kvalet, men enligt källor till Bladetsporten ligger ett tvåårskontrakt redo för Lusth om han lyckas hålla kvar Mora i SHL. En jättechans för Lusth, som aldrig tidigare har varit huvudtränare i SHL. Han förde upp Malmö Redhawks i SHL för tre år sedan, men fick inte förtroende att leda laget i landets högsta serie.

Lusths första match med moderklubben Mora IK är på måndag i Mora.

Bladetsporten har sökt Mats Lusth men han har ej gått att nå.