Annons

Chockbeskedet: Joacim Velander lämnar KFC

Det slog ner som en bomb under torsdagskvällen.
Joacim Velander lämnar tränarrollen i Kristianstad FC med bara tre omgångar kvar att spela.
– Det kom som en blixt från klar himmel, säger Velander till Bladetsporten.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 17 oktober 2019
Joacim Velander.
Joacim Velander.

Det fortsätter att blåsa kring Kristianstad FC. Förlusten i helgen mot Åtvidaberg gör att KFC är farligt nära att trilla ur division 1 södra.

Nästa storm anlände under torsdagskvällen. KFC meddelade att Joacim Velander väljer att kliva av som tränare och att Pierre Ferreira kliver in som huvudansvarig de sista omgångarna.

Annons

Men det är också här som meningarna går isär. När Bladetsporten får tag på Joacim Velander så låter det inte som ett beslut han själv har tagit.

– Jag fick ett ultimatum från styrelsen i klubben och det ställde inte jag upp på. I måndags fick jag beskedet att de ville ha en förändring, säger Velander till Bladetsporten.

Mer i detalj om vad som egentligen har hänt vill Velander inte uttala om.

– Jag vill inte svartmåla någon för mycket. Men jag är oerhört besviken på hur det här har gått till. Mer vill jag inte säga just nu.

Klubben och Sven Larsson, som sitter i styrelsen, har en helt annan bild om vad som hänt de senaste dagarna.

– Styrelsen samlades efter förlusten mot Åtvidaberg för att fundera ut något som hade kunnat hjälpa ”Jocke” i de sista matcherna. Vi kom då med förslaget om att ta in en tredje person i ledarstaben, en som redan finns i föreningen, men det sa ”Jocke” nej till, säger Larsson och fortsätter.

– Vi backade då från vårt förslag och sa till ”Jocke” att han får ta det själv, som han uttryckligen ville. Men så får jag ett samtal från Dennis Nanasi (sportchef i KFC) tidigt under tisdagen där han berättar att ”Jocke” i ett sms skrivit att han väljer att lämna med omedelbar verkan.

Så det var ”Jockes” egna beslut?

– Det var hans beslut till ett hundra procent. Det fanns inte på agendan att flytta på ”Jocke” utan vi ville ge honom stöttning inför avslutningen.

Han säger själv att ni ställde ett ultimatum till honom?

Annons

– Jag är lite överraskad att han säger så. Vi pratade i över en timme i onsdags och jag var väldigt tydlig med allt. Pierre var ingen vi ens visste vem var innan vi fick beskedet från ”Jocke”.

Varför kom det här förslaget att utöka ledarstaben just nu? Med tre omgångar kvar?

– Tajming är alltid svårt och man kan ställa sig frågan varför vi inte gjorde det efter Oskarshamn. Men faktum är att vi inte sett hotet om nedflyttning som en verklighet förrän fram till nu.

Det känns som att klubben och ”Jocke” har olika syn på vad som hänt?

– Ja, och det är olyckligt. Vi ville inte att ”Jocke” skulle stå där ensam om båten sjunker. Vi ser honom som så viktig för den här klubbens framtid och vi känner att vi har regionens bästa akademichef i honom.

Just den rollen har Velander pausat från nu när han har haft hand om A-laget. Om det blir någon fortsättning över huvud taget kan ”Jocke” i dagsläget inte svara på.

– Framtiden får vänta lite tills jag har landat i allt detta. Jag tar inga beslut idag och alla vet hur mycket jag brinner för ungdomarna och för klubben. Någonstans är det där jag vill vara, men jag får se om jag orkar mobilisera kraft och energi efter det här.

Samtidigt som Velander berättar sin version får han flera SMS från sina spelare i A-truppen.

– Jag har trivts fantastiskt bra ihop med killarna och jag hoppas verkligen att de fixar kontraktet nu i de sista omgångarna.

Hur besviken är du på klubben?

– Jag är oerhört besviken, avslutar Velander.

Per WiderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons