Caroline är ute efter revansch

Sport Artikeln publicerades

FOTBOLL I öppningsmatchen i fotbolls-EM släppte målvakten Caroline Jönsson in tre mål mot Tyskland. När Sverige nu möter Tyskland igen, i finalen, måste hon spika igen om Sverige ska ha en chans att ta guld.

–Det känns som om vi har en god chans att vinna, säger hon.
Tyskland vann med 3–1 i gruppspelets allra första match. Caroline Jönsson var inte helt utan chans på åtminstone det andra målet då hon gjorde en tveksam utrusning.
–En sån grej kommer inte att hända igen, säger hon tvärsäkert.
–Och de andra målen, då fick de komma runt på kanterna. Där måste vi täppa till. Gör vi det så tror jag vi går igenom det här. Jag hoppas verkligen att vi blir europamästare. Det vore häftigt. Caroline Jönsson kom till EM matchotränad efter att ha varit skadad, en inflammation i en sena under foten, en stor del av senvåren.
Hon hade bara spelat en enda allsvensk match före EM. Eftersom de andra två målvaktsalternativen, Ulla-Karin Thelin och Ulrika Karlsson, också var matchotränade på grund av långtidsskada (Thelin) och petning från klubblaget (Karlsson i San Diego), så dröjde beslutet om målvakt ända till dagen före EM-starten.
Jönsson fick förtroendet och hon har spelat upp sig under turneringens gång.
–Jag hade ju bara spelat en allsvensk match innan jag kom hit. Och det är så mycket färskvara i bedömningssituationerna. Varje match som jag spelat har varit viktig och jag känner att jag blivit säkrare på att göra bedömningarna. Sen har vi hittat varandra bättre och bättre i försvaret.
–Vi har en bra trupp, för även om vi förlorade Jane Törnqvist (knäskadade mittbacken), som var outstanding i laget de tre första matcherna, så gick Sara (Larsson) och Karro (Westberg) in och gjorde en bra match mot Danmark i semifinalen. Efter fyra matcher på två veckor så känner hon av sin fotskada. Den mindre lårsmuskelskadan som hon hade med sig till EM i Tyskland, känns också öm.
–Men det är bara att bita ihop. Nu är det bara en match kvar.
Hon tror att Sveriges chans att slå Tyskland är goda just för att Sverige slår ur underläge och Tyskland har stor press på sig som hemmalag, men framför allt som favoriter.
–Vi har inget att förlora, det är de som ska känna pressen.
– Vi rubbade dem också en smula i första matchen (Sverige ledde fram till 42:a minuten) och jag tror faktiskt att de har lite respekt för oss, säger MFF-målvakten.
Caroline Jönsson släppte in tre mål i första matchen, sedan dess har hon hållit nollan i tre matcher.
–Att göra det en fjärde gång skulle inte sitta fel, säger hon med ett brett flin.n