Cederholm: Nu är det viktiga kvar

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Andreas Cederholm var spelsugen efter axelskadan och gjorde en  stark insats mot Karlskrona. 2 bilder
Foto:Peter Åklundh
Andreas Cederholm var spelsugen efter axelskadan och gjorde en stark insats mot Karlskrona.

IFK Kristianstad säkrade andra raka seriesegern och är 100 000 kronor rikare.

Nu blickar Andreas Cederholm mot det stora målet: SM-finalen i Malmö i maj och ett nytt guld.

– Jag rankar det här högt, men nu är det viktiga kvar, det väsentliga, säger landslagsmannen.

IFK Kristianstad–HIF Karlskrona 34–22 (16–10)

IFK: Andreas Cederholm 8, Olafur Gudmundsson 5, Albin Lagergren 4, Fredric Pettersson 4, Kristian Björnsen 4 (2), Johannes Larsson 3, Richard Hanisch 2, Iman Jamali, Johan Jepson, Anton Lindskog, Inge Aas Eriksen.

Andreas Cederholm gjorde sitt första framträdande i Kristianstad Arena efter den tuffa axelskadan.

Det blev en glänsande återkomst med åtta mål, sex assist, två poäng – och klubbens andra raka serieseger.

– Vi gick verkligen för det. 5 000 åskådare har betalat och gått hit för det och för oss var seriesegern och poängrekordet en jättestor morot, säger den 25-årige högernian efter lördagspartyt.

IFK Kristianstad krossade ett fullständigt chanslöst HIF Karlskrona med 34–22 (16–10) inför 4 885 åskådare och med 52 poäng är seriesegern klar trots att det återstår fyra omgångar.

– Seriesegern var ett delmål som vi hade, det är starkt jobbat. Det betyder att vi hållit en bra nivå under lång tid, säger Andreas Cederholm.

IFK-spelaren, som i förra veckan togs ut i OS-kvaltruppen, ser stora fördelar med att seriesegern är avklarad i god tid.

– Nu kan vi träna på lite i gymmet och bygga upp oss inför det som komma skall. Vi kan lägga upp en plan och komma superfräscha till slutspelet, säger Andreas Cederholm.

Han gjorde smygcomeback mot Sävehof i onsdags – mot Karlskrona gick högernian inte att stoppa.

– Det har varit lite jobbigt att sitta och titta på. Jag var jäkligt spelsugen och det var roligt att det gick bra också. Man vet inte var man står när man varit borta så länge, säger Andreas Cederholm.

Men axeln verkar må bra?

– Det känns i vissa lägen, men nu har jag voltaren i kroppen, ler Andreas Cederholm.

IFK-tränaren Ola Lindgren:

– Cederholm kom in med energi, det är lite som det har varit tidigare när Olafur (Gudmundsson) och (Christian) O’Sullivan kommit in i laget igen.

Lars Möller Madsen fick stora applåder före matchen och gjorde fyra mål för Karlskrona men matchen blev helt odramatisk.

Det var en jämn kamp i ungefär tio minuter, men när 3–3 förvandlades till 6–3 kopplade Sveriges bästa handbollslag ett bekvämt grepp om matchen.

Karlskrona knappade visserligen in lite, men efter 8–6 var det roliga slut. När gästerna gick på knäna satte IFK Kristianstad bara in nya krafter.

Efter 16–10 i halvtid rann det iväg ytterligare till klara 34–22.

– Det blev en ganska enkel resa för IFK. Det är bara att ta av sig hatten och bocka och buga, säger Karlskronas tränare Ulf Schefvert.

– Vi gör en stabil match och kontrollerar den från början till slut. Jag kan inte begära mer av killarna, sa en nöjd Ola Lindgren.

För seriesegern belönas IFK Kristianstad med 100 000 kronor, man är garanterade en EHF-plats och får chansen att välja först i SM-slutspelet.

Förutom seriesegern gick IFK Kristianstad upp på 52 poäng – ny toppnotering i elitseriens nuvarande form.

– Jag är nöjd med matchen, vinsten och seriesegern. Det har varit en målsättning för oss att vinna serien, säger Ola Lindgren och fortsätter:

– Vi har gjort en stark prestation. Vi har spelat 14 Champions League-matcher och förlorat två matcher i ligan. Vi har varit på tårna och gjort en fantastisk säsong så här långt. Samtidigt är det nu den börjar, så vi får ladda om, men jag tycker att man kan vara stolt när man vinner en serie, säger IFK-tränaren.

Fakta

Kungaligan

Andreas Cederholm 3

Albin Lagergren 2

Olafur Gudmundsson 1

Visa mer...