Annons

Damallsvenskan kan få fler lag – förbundskaptenen positiv

Damallsvenskan har haft 12 lag ända sedan starten för 30 år sedan. Nu förs diskussioner om att utöka ligan till 14 eller 16 lag.
– Man vill ha fler matcher, säger Linda Wijkström, generalsekreterare i Elitfotboll dam (EFD).
Fotboll • Publicerad 9 april 2018
Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson ser gärna fler lag i damallsvenskan.
Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson ser gärna fler lag i damallsvenskan.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det var förbundskapten Peter Gerhardsson som först tog upp frågan under den traditionella upptaktsträffen inför årets damallsvenska. Han tycker att högsta serien verkar mogen för att utökas med fler lag.

– I herrallsvenskan har det visat sig att lag går upp från superettan och är förberedda på ett bättre sätt, det är inte lika självklart att man åker ur. Det börjar bli lite samma sak i elitettan (på damsidan), Limhamn/Bunkeflo kom till exempel upp förra året och gjorde bra ifrån sig direkt, säger Gerhardsson.

Annons

Han ser flera fördelar med att lagen i damallsvenskan får matcha tätare än de 22 omgångar som gäller i nuläget.

– Man får fler matcher som gäller något och lagen som spelar Champions League får möjlighet att träna på lite hårdare matchande, i stället för att helt plötsligt få spela tre matcher på en vecka. Dessutom kanske det skulle innebära att fler unga talanger får chansen att spela allsvensk fotboll.

Linda Wijkström bekräftar att diskussioner om en utbyggnad av damallsvenskan redan förs mellan EFD och elitklubbarna, bland annat på tränarkonferensen i förra veckan.

– Det är en fråga som har börjat diskuterats, att man vill ha fler matcher. Det var därför vi gjorde om cupformatet inför i år och började med tävlingsmatcher redan i februari, säger hon.

Hon tvivlar inte på att kvaliteten och bredden är tillräckligt bra för en större allsvenska. Problem handlar snarare om tid och ekonomi – och innan en ombyggd serie kan bli verklighet krävs till att börja med diskussioner med klubbarna på styrelsenivå.

– Den stora frågan om kalendern handlar om att få in fler omgångar. Det kommer också bli fler vardagsmatcher och klubbarna kommer behöva större trupper, det krävs större omsättning och så vidare.

Marcus Lantz, tidigare landslagsspelare och ny för året som tränare i Göteborg, är positiv till en förändring.

– Så länge kvaliteten inte blir lidande tycker jag att det låter bra, fler tävlingsmatcher är vad som behövs, säger han.

Petra Johansson (tidigare Larsson), spelare i Eskilstuna United, håller med.

– Jag ser det bara som positivt om det skulle bli så. Att spela matcher är det roligaste som finns.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons