Dan Beutlers storspel skrämde IFK-spöket

Malmö Artikeln publicerades
Än kan gubben. På lördag fyller Dan Beutler 40 år men det syns inga ålderskrämpor. Beutler svarade för 23 räddningar när HK Malmö körde över IFK Kristianstad med 28–22. 2 bilder
Foto:CHRISTIAN ÖRNBERG
Än kan gubben. På lördag fyller Dan Beutler 40 år men det syns inga ålderskrämpor. Beutler svarade för 23 räddningar när HK Malmö körde över IFK Kristianstad med 28–22.

Efter fem raka segrar i Handbollsligan tog IFK Kristianstads svit slut mot HK Malmö. Den snart 40-årige Dan Beutler blev stor matchhjälte och räddade mer än 50 procent av skotten.

HK Malmö–IFK Kristianstad 28–22 (17–11)

IFK: Viktor Hallén 5, Tim Sörensen 5, Stig-Tore Moen Nilsen 4, Albin Lagergren 3, Philip Henningsson 2, Olafur Gudmundsson 2, Helge Freiman.

HK Malmö hade inte vunnit mot IFK Kristianstad hemma i Baltiska Hallen sedan 2010. Senast man vann (2014) var faktiskt i Kristianstad Arena.

Och när hemmasegern väl kom var det Dan Beutler som stod i fokus.

– Roligt att få vinna målvaktsmatchen. Och det var viktigt att vinna en toppmatch. Kristianstad är ju bättre än förra året, säger Beutler, som fyller 40 år på lördag.

Efter förluster mot Ystad och Lugi stod Malmö till slut distansen ut. Efter 17–11 i paus kom IFK så nära som 18–16 i början av andra halvlek, men Malmö tog sig samman och kontrollerade matchen fram till slutsignalen.

– Vi behövde få bort det där med att vi inte vinner mot andra topplag. Det är så lätt att det sätter sig i väggarna och i hela föreningen, även hos de nya killarna. Det var jobbigt efter Lugi-matchen, där vi skällde väldigt mycket på varandra. Det gör vi inte i dag, utan är bra på det som Kristianstad brukar vara bra på, säger Beutler.

Det brukar traditionellt sett vara jämna matcher i Baltiska Hallen. De senaste åren har det inte sällan varit Nebojsa Simic som överglänst Beutler i målet. Men den här gången vann 39-åringen målvaktsmatchen klart mot både Richard Kappelin och Leo Larsson.

– Men jag tror ändå att Kristianstad har ett betydligt bättre arbetande målvaktspar den här säsongen. Visst hade Simic spetskvaliteter, men jag vet ju att han och Leo inte ens pratade med varandra förra säsongen. Det är jobbigt att ha det så och jag tror inte att IFK saknar Simic i gruppen. Eller jag vet att de inte gör det, säger Beutler.

Malmö hade greppet om matchen från start. IFK var med fram till 6–6, men därefter var det stundtals bara ett lag på banan. Malmö, med ett aggressivt försvarsspel och helhjärtat och distinkt anfallsspel, sprang ifrån till 17–11 i paus.

Över 60 minuter var den regerande svenska mästaren chanslös.

– Vi låter dem skjuta utifrån, men med kontakt. Tidigare har vi läckt överallt och nu jobbar vi hela tiden som ett lag, säger Beutler, som får fira sin födelsedag i Turkiet där Malmö inleder EHF-cupspelet till helgen.

Hur långt kan Malmö gå i år?

– Vi har ett mycket bättre lag i år. Stian (Tönnesen) har värvat bra och jag skulle inte tacka nej till att möta IFK i en SM-final.

Fakta

Kungarna

Viktor Hallén 3

Leo Larsson 2

Albin Lagergren 1

Visa mer...