Debutanten Törnkvist: Jag hade väldigt ont i magen

Fotboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Kajsa Törnkvist fick en förmodad armbåge på näsan i den 73:e minuten och fick ta räkning. Fyra minuter senare var hon tillbaka i spel, men blev utbytt i den 82:a minuten.
Foto:Bosse Nilsson
Kajsa Törnkvist fick en förmodad armbåge på näsan i den 73:e minuten och fick ta räkning. Fyra minuter senare var hon tillbaka i spel, men blev utbytt i den 82:a minuten.

Hon fick beskedet på långfredagen att hon skulle starta mot Vittsjö GIK. 16-åriga Kristianstadstjejen Kajsa Törnkvist allra första damallsvenska match.

– Det är klart att man var nervös, säger 16-åringen efter debuten.

Hon fick chansen redan i svenska cupens 16-delsfinal borta mot IFK Kalmar den 25 oktober och har under försäsongen fortsatt att ha vänsterbacksplatsen, medan belgiska landslagsbacken Lorca van de Putte gått skadad.

Därför borde det inte ha varit en alltför stor grej för Törnkvist, som fyllde 16 år den 26 februari, att få starta i ytterligare en match.

Men visst var det just så.

För det var en damallsvensk premiär.

Och det var derby mot Vittsjö GIK.

– Jag har haft väldigt ont i magen sedan jag fick reda på att jag skulle få starta. Och det är klart att man var nervös, även om det förstås hjälpte att jag spelat mycket tidigare.

Hon byttes ut i den 82:a minuten och hade nio minuter före det fått en smäll på näsan.

– Vi ska väl kolla hur den är på tisdag eller onsdag. Det gör ont just nu, säger Törnkvist efter matchen.

Hur känns det att få göra allsvensk debut?

– Det var verkligen roligt, speciellt att få vara med redan i premiären. Det är detta jag har kämpat för och det har varit ett stort mål för mig.

– Och jag vågade driva framåt i banan, det har jag inte gjort tidigare, så jag är nöjd med min insats.

Det var även KDFF-tränaren Elisabet "Beta" Gunnarsdottir:

– Kajsa gjorde det riktigt bra, även om jag har full förståelse om det var nervöst för henne. Hon är trygg med bollen och visar upp en bra spelförståelse för att vara så ung. Sedan ska detta göras på rätt sätt, vi ska inte släppa fram henne alltför snabbt nu i vår.

Hur ser skadeläget ut för Lorca van de Putte?

– Hon är möjligtvis tillbaka redan i nästa match, säger "Beta".

KDFF-tränaren syftar på lördagens bortamatch mot Kif Örebro, ett lag som föll under påskdagen borta mot Kopparbergs/Göteborg, efter att Pauline Hammarlund gjort matchens enda mål i den 84:e minuten.

Tidigare hon "Beta" även sagt att vårsäsongen får utvisa om Törnkvist är redo att fylla luckan van de Putte lämnar när hon flyttar hem till Belgien till sommaren, eller om KDFF får se sig om efter andra alternativ.

Påskdagens debut var ett svar i rätt riktning för Törnkvist.

Fotnot: Även Sanna Nilsson, född 1998, fick göra allsvensk debut när hon byttes in för just Törnkvist. Hon tillhörde Helsingborgslaget Stattena under 2016 och bytte sedan vid årsskiftet till Eskilsminne, för att under 2017 göra ytterligare ett byte – till Kristianstads DFF.