Dennerby redo att ta över

Sport Artikeln publicerades

Mobilsignalen spelar Magnus Ugglas "Vi ska till VM". Dit kommer garanterat nya förbundskaptenen Thomas Dennerby att ta damlandslaget.

I slutet av april kom beskedet. Dennerby tar över som förbundskapten efter Marika Domanski Lyfors. På torsdagskvällen blev det hela verklighet. För efter semifinalförlusten mot Norge så tackade Domanski Lyfors för sig efter nio år.

Och dagen efter, samtidigt som mobiltelefonen ringer, så förklarade Dennerby hur han ser på landslagets framtid.

– Jag vill vara med om att vinna, jag älskar att vinna och hatar att förlora. Förhoppningsvis kan det ge en psykologisk effekt att någon som haft lite tur och vunnit kommer och tar över landslaget. För Dennerbys del har segrarna kommit i form av två SM-guld med Djurgården/Älvsjö. Nu efter EM väntar närmast kval till VM i Kina 2007 med start den 28 augusti hemma mot Island.

– Visst är det tungt idag. Det viktigaste det senaste halvåret har varit att försöka hjälpa Marika att nå final här och vinna men det jag själv fått lära mig under den här tiden som assisterande förbundskapten är hur mycket bra fotbollsspelare vi har i landslaget och det kommer att se bra ut i flera år framåt.

Hur skiljer sig du och Marika från varandra?

– Vi är lika stora tävlingsmänniskor. Hon fuskar till och med när vi spelar Fia. Som människor är vi lika, men Marika har nog ett mera hetsigt temperament. Jag blir nästan aldrig arg – men blir jag det så blir jag riktigt arg. Vad vill du sätta för någon prägel på laget?

– Vi ska naturligtvis ta med de bitar som är bra, försvaret, organisationen. Det vi måste förbättra är passningsspelet. Det handlar om att våga ha bollen lite längre. När det gäller teknik och spelsinne så klarar spelarna av det. Vad vi måste få fram är modet.

Hur ställer du dig till generationsväxlingen i landslaget?

– Jag tycker det är ointressant om spelarna är 17 eller 35 år. Jag tror inte på att man kan övertala någon att vara kvar men jag ska föra ett resonemang med Kicki (Kristin Bengtsson) och några andra spelare. (TT)

Tobias Österberg