Derby på Vilan – då hoppas KFC på publikfest

Fotboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Mjällbys supporterklubb "Sillastrybarna" rustar inför publikfesten på Vilans IP.
Foto:Tommy Svensson
Mjällbys supporterklubb "Sillastrybarna" rustar inför publikfesten på Vilans IP.

Kristianstad FC hoppas på storpublik i söndagens prestigemöte med Mjällby AIF. Målet är att slå KDFF:s publikrekord på Vilans IP.

– Vi hade 2 400 i fjol och det lär väl inte bli mindre i alla fall, säger KFC-ordföranden Lars Åkerman.

Kristianstads DFF:s rekordnotering på Vilans IP är 2 927 åskådare och sattes år 2008 när LdB Malmö var på besök.

Söndagens möte mellan KFC och Mjällby beskrivs av hemmalaget som årets publikfest i Kristianstadsfotbollen.

I fjol kom drygt 2 400 åskådare till derbyt och KFC-ordföranden Lars Åkerman talar med förväntansfull röst inför matchen på Vilan.

– Jag tror att det blir mycket folk. Många är nyfikna på det nya KFC, samtidigt som det är en ohyggligt viktig match för Mjällby. Det bör locka fram alla fotbollsälskare, säger Åkerman.

KDFF:s publikrekord på Vilan är 2 927, är det rimligt att slå?

– Ja, det tycker jag absolut att det borde vara. Det kommer nog mycket folk från Blekinge och jag hoppas även på Kristianstadsborna. Vi har tre raka vinster och man ser en utveckling i laget som är imponerande.

Med fyra omgångar kvar av division I-spelet är KFC stabilt placerad i tabellens mittenrike. För Mjällby har derbyt betydligt större betydelse. Laget ligger på en kvalplats och har avgörandet helt i egna händer.

Supporterklubben ”Sillastrybarna” lär med andra ord göra sitt för att publikfesten på Vilan ska bli verklighet.

– Vi ser det inte som ett derby, men det är ändå en av de hetaste matcherna på året. Det kommer nog att bli minst 350-400 Maifare på plats, säger ”Sillastrybarnas” vice ordförande Douglas Nordenbelt.

För Mjällby har årets stora publikmatcher varit de riktiga derbyna mot Karlskrona. Men konkurrensen från hemmafansen har man tagit lätt på – både mot Karlskrona och mot Kristianstad.

– Ja, mot Kristianstad finns det väl inget direkt motstånd. Vi trodde ändå på runt 100 Kristianstadssupportrar på Strandvallen, men vad jag vet så var där inte en enda, säger Nordenbelt.

Blir det lika lätt på planen tror du?

– Med den nya tränaren har de fått en injektion och inte släppt in mål heller. Den här matchen är den enda som har betydelse för Kristianstad och de vill nog jäkligt gärna vinna den. Samtidigt har Mjällby många spelare som kommer från området.

Trots att Mjällby har ett bra slagläge för att nå kvalplatsen hade många supportrar hellre sett att man stannade kvar i division I.

– Med ett långsiktigt perspektiv skulle jag inte ha något emot med ett år till i ettan. Jag tycker att laget kändes mer redo i somras när vi hade en bra form. Nu känns det mer svajigt, säger Douglas Nordenbelt.