"Det är mitt skötebarn"

Idrott/Kristianstad Artikeln publicerades
Lekledaren i mitten heter Peter Isacson och har varit ansvarig för C4-lägret 30 gånger. 5 bilder
Foto:Lasse Ottosson
Lekledaren i mitten heter Peter Isacson och har varit ansvarig för C4-lägret 30 gånger.

C4-lägret i Kristianstad har blivit en institution för sommarlovsfirande barn och ungdomar. För lägerbasen Peter Isacson, som gör sin sista sommar huvudansvarig, var det emotionellt när lägret invigdes på måndagsmorgonen.

Det är tidig måndagsmorgon och solen steker. På planerna runt Kristianstads IP är det full aktivitet.

Det har knappt gått en halvtimme sedan invigningen av årets C4-läger.

– Jag blir så lycklig när barnen springer med sina ballonger på invigningen. Jag vet inte varför vi kom på det. En jäkla massa ungar och ballonger. Det var något jag tänkte på i dag, ”hur länge har vi hållit på med det?” Inte 30 år, men kanske 25. Jag tror att det är en bra grej för att lösa upp knutarna för ungarna. För mig är det en frihetskänsla, säger Peter Isacson, lägerbas sedan starten 1988 då 160 deltagare var med.

Telefonen går varm under vårt samtal, det är en del att hålla koll på när över 550 barn och ungdomar är i gång samtidigt (i år var 569 barn och ungdomar anmälda till lägret) på olika platser i Kristianstad med omnejd.

Men i sommar är det sista gången Peter är i ”hetluften” med C4-lägret. Han har fyllt 65 år och det är dags att gå i pension. Nästa år är det en annan person som är lägerchef.

– Då är det den nya personen som ska vara i rampljuset och jag ska njuta i bakgrunden, men jag ska hjälpa till lite. Det är svårt att hålla sig helt borta från det, säger Peter Isacson.

Ska det bli skönt att sluta?

–  Jag vet inte, det här har varit mitt skötebarn i många år. Jag hoppas att jag får leva i minst 20 år till så att jag får komma på 50-årsjubileumet. Jag vill så klart att det ska fortsätta i samma riktning, säger Peter och blickar tillbaka på åren.

– Ibland springer jag på föräldrar som har varit med på lägret, nu är deras barn med. Det är en härlig känsla när det så där över generationer.

Är det klart vem som tar över?

– Nej, det har varit en del intervjuer och tanken är att personen ska börja jobba med de här frågorna i höst.

Peter Isacson har varit lägerbas under en ganska lång tid. Han bjuder på en del anekdoter under på samtalets gång.

Bland annat om det första året, 1988.

– Min son Håkan började spela fotboll i Skepparslöv när han var fyra och ett halvt år. När han var nio år så provade han på cykel, då gick han över till den sporten. Han var med och skapade en stomme med rätt många och duktiga ungdomar från Öllsjö där en del blev svenska mästare för Degeberga Cykelklubb under 90-talet, säger Peter Isacson.

Som mest har lägret haft 705 deltagare, att det inte har varit lika många idrottssugna ungdomar de senaste åren har sin förklaring.

– De åren vi har haft lägret två veckor innan midsommar så är det deltagartoppar, säger Peter Isacson.

C4-lägrets stora bultande hjärta.

Fakta

Peter Isacson

Peter Isacson

Ålder: 65 år.

Bor: Öllsjö.

Familj: Fyra utflugna barn, Håkan, Sandra, Thomas och Marie.

Yrke: Fritidsintendent på Kristianstads kommun.

Aktuell: För 30:e gången basar han över C4-lägret. Var med och grundade lägret, detta är hans sista som huvudansvarig.

Visa mer...

Fakta

C4-lägret

Ett nio dagar långt idrottsläger (årskurs 2-7), som i år pågår 19-30 juni. Aktiviteterna sker på vardagar (minus midsommarafton) kl. 08.30-15.00.

Idrotterna i år: Amerikansk fotboll, bad, badminton, bordtennis, boule, bowling, boxning, bågskytte, cheerleading, fotboll, fridykning, friidrott, gymnastik, handboll, innebandy, judo, orientering, parkour (ny), skytte, squash, taekwondo och tennis. I år testar man har med deltagare från årskurs 1, faller det väl ut kan det bli permanent från och med nästa år.

Visa mer...