”Det här SM-guldet slår det förra med hästlängder”

Sport Artikeln publicerades

HANDBOLL 1998 lämnade Tobias Küller IFK Kristianstad för Drott – och tog SM-guld. I går gjorde han det igen. Küller vann sitt andra SM-guld när Drott finalbesegrade Redbergslid med 38–34 efter förlängning.

– Det här guldet slår det förra med hästlängder. Att få avgöra på hemmaplan, i en fullsatt idrottshall, var en fantastisk känsla. I slutminuten, när vi visste att det var klart så stod alla i hallen upp och bara skrek av glädje, berättar Tobias via mobiltelefon medan de segerjublande lagkamraterna i Drott glatt skrålar i bakgrunden.
När kände du att guldet var ert?
– När vi gjorde det näst sista målet och ledde med 37–34. Då var jag saker på att vi skulle greja guldet, säger Tobias Küller. Men det var nära ögat.
– Visst var det. Vi kände ju att vi ägde matchen i första halvleken, och i andra tyckte vi nog att vi hade allt under kontroll. Men så började vi göra en massa tekniska misstag, så matchbilden vände fullständigt. RIK knaprade in mål efter mål, och som allt utvecklades ska vi nog vara glada att vi klarade oavgjort vid full tid, säger Tobias Küller.
Att det skulle krävas förlängning trodde ingen när det återstod tjugo minuter. Drott hade ett totalt grepp om matchen hela tiden och ledde med 24–16 och spelade tekniskt, finurligt och mycket underhållande.
Dirigent: Magnus Andersson, landslagsveteranen, som är spelande tränare från och med den här säsongen.
–Tidigt i höstas trodde jag att vi kunde vara med i toppen av elitserien. För fyra månader sedan pratade vi i laget om att försöka vara som bäst i slutspelet. Vändningen kom mot Ystad där vi samlade ihop oss och vann. Nu har vi vunnit elva matcher i rad. Så vi toppade formen rätt och fick ihop laget, sa Magnus Andersson. Men Redbergslid går aldrig att räkna ut. Ordern från bänken blev att punktmarkera Andersson och skytten Daniel Kubes.
Då tvärdog Drotts spel.
Med maskinmässig effektivitet malde RIK på och kvitterade till 28–28 på en kvart.
När det var drygt två minuter kvar av ordinarie tid ledde Drott med 31–30, men missade två frilägen och så kvitterade Martin Frändesjö för RIK.
Då kokade det av känslor i Sporthallen där läktarna var fyllda till sista plats.
Vad tänkte ni inför förlängningen?
– Vi vet att vi är fruktansvärt bra i början av matcher när vi har en massa ork kvar. Så pausen gjorde oss gott, vi sa bara till varann att ”Nu går vi ut och ger järnet”, berättar Tobias Küller. Sedan tog Drott ett nytt grepp i förlängningen. RIK kunde inte hålla fast.
När Tobias Küller lobbade in 35–33 och därefter Kristoffer Sandström satte 36–33 var guldet i hamn. RIK vek sig, orkade inte.
Den sista förlängningsminuten spikades siffrorna 36–34, 37–34 och 38–34 i rask takt.
Då dansades det framför Drotts bänk.
Det var en skräll att besegra Redbergslid i två raka finalmatcher.
– En helt otrolig känsla. Det var många som räknade ut oss i höstas, och tippade att vi kanske skulle orka ta oss till en sjätte-sjunde plats, säger Tobias.
– Vårt eget mål var att komma bland de fyra bästa, så tredjeplatsen kändes helt okej. Att vi sedan skulle räcka hela vägen... ja det var det nog inte många som trodde, berättar Tobias medan laget är på väg mot klubbstugan för att fira SM-guldet med middag.
Vad händer sedan?
– För egen del vet jag inte. Mitt kontrakt med Drott går ut efter den här säsongen och vad som händer sedan vet jag inte riktigt.
Du kan inte tänka dig att komma tillbaka till IFK Kristianstad och spela en säsong i division I??
– Ha ha, det vet jag inte. Just nu ska jag bara fira, sen får vi börja fundera på nästa säsong. Det är lite som om luften gått ur en just nu, vi har just uppnått det vi siktat på i åtta månader...
Hur mår kroppen? Du blev ju utburen på bår i söndags?
– Jo tack, det är ganska bra. Förmodligen var det revbenen som fick sig en rejäl smäll och därmed en spricka. Men när jag vaknade på måndagen efter matchen så kände jag ingenting, och jag har kunnat träna för fullt i veckan utan besvär, så jag struntade i att gå och röntga skadan. Nu känner jag inte av det alls.
Nä, självklart inte. När man precis blivit svensk mästare brukar man nog glömma sina skavanker.FAKTA
Namn:Tobias Küller.
Ålder:26.
Yrke:systemutvecklare.
Längd:170 cm.
Vikt:75 kg.
Position:högersexa.
Säsonger i Drott:4 (kom från IFK Kristianstad).
Meriter:8 landskamper, 2 SM-guld. Av Cecilia Svensson och TT