Ebbinge tar över efter Cederberg

Sport Artikeln publicerades

I vintras fick han sparken från Kroppskultur. Nu har Lennarth Ebbinge skrivit treårskontrakt med Kristianstad Handboll. ”Min vision är att ta upp tjejerna i allsvenskan”, säger Ebbinge.

Lennarth Ebbinge tog Åhus Handboll från trean till ettan. I Kroppskultur gick det inte lika bra som elitserietränare. I början på februari i år fick han gå när resultaten uteblev.

– Det var inte riktigt lyckat att pendla med två små barn där hemma. Jag var borta fem dagar och hemma två dagar. Det var tufft, men det är ingen bortförklaring. Jag gjorde för dåliga resultat, erkänner tränarprofilen.

Allsvenskan är målet

Han har haft anbud från herrlag i division I, men den tuffa erfarenheten från Kroppskultur fick honom att tidigt bestämma sig för en sak: Inget pendlande på ett bra tag.

Lösningen blev Kristianstad Handboll – som i vintras blev tvåa i division I Södra. När klubben valde att inte förlänga med Stanley Cederberg efter tre år dök Ebbinges namn snabbt upp i diskussionen.

Och nu har Ebbinge skrivit ett treårskontrakt med en klausul som ger honom möjlighet att flytta tidigare om det skulle dyka upp något annat alternativ.

– Vi har en bra dialog där, jag och Sten (Ravhed), men det känns bra att veta att man ska vara på hemma-plan några år. Det känns kul, säger Ebbinge, som är helt med på klubbens nya satsning.

Efter säsongens andraplats bakom suveräna O/V Helsingborg är målsättningen för de närmaste åren redan spikad:

– Min vision är att ta upp tjejerna i allsvenskan. Det hade varit kul att sätta damhandbollen på kartan. Herrarna har sin cementpelare väl gjuten, men varför skulle inte damerna också kunna? Här finns bra förutsättningar, säger Ebbinge, som vill bygga med tålamod och hård träning.

– Man får se det här på lite längre sikt och om det tar två eller fyra år att nå allsvenskan har egentligen ingen betydelse.

Talang i klubben

Arbetet är redan i gång, men det är först i maj som den officiella satsningen startar.

– Det gäller att träna lite mer, mer fysik och riktig försäsongsträning. Det är ett val tjejerna måste göra om man ska bli elitspelare. Det finns inga genvägar.

Lennarth Ebbinge har redan hyfsad koll på sitt nya gäng och han ser potentialen i klubben.

– Damlaget spelade i division I och man har många bra ungdomar. Bengt-Arne Schuster har gjort ett bra jobb med 94-laget som gick till steg 4 och blev utslagna i play off. Där finns fyra-fem spelare som är jätteintressanta. Sedan har vi 96-laget, Sofia Ravheds lag, som gick till SM-final och blev fyra i Sverige. Och 93:orna är redan halvstomme i A-laget.

– Det är lite som när jag var i Åhus. Jag vill bygga det här med 70-80 procent egna spelare och sedan får man titta lite vad som finns runtomkring, säger Ebbinge.

Cederberg till Åhus

Samtidigt som Lennarth Ebbinge på allvar inleder satsningen mot allsvenskan med Kristianstad Handboll är företrädaren Stanley Cederberg klar för ett nytt uppdrag. Han blir ny tränare i Åhus Handboll – som siktar på att ha två damlag i seriespel kommande vinter.

– Det är lite för tidigt att säga ännu, men tanken är att vi ska behålla ett lag i division III och ha ett i division IV. Damlaget som spelade i division III kommer att bli intakt och sedan flyttar vi upp de egna tjejerna från flickor A.

– Det är en nystart för föreningen där man lägger lite krut på tjejerna igen. Det här känns intressant, säger Stanley Cederberg.