Elitstudenter från Singapore på besök hos IFK

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
IFK Kristianstads klubbchef Nikolas Larsson.
IFK Kristianstads klubbchef Nikolas Larsson.

IFK Kristianstad sprider sitt budskap – till Singapore. Under några dagar har studenter från ett asiatiskt elituniversitet besökt Kristianstad.

– De var mäkta imponerade, säger Ann-Christine "Lollo" Sollerhed från Högskolan Kristianstad.

Tolv studenter och två lärare från elituniversitetet Nanyang Technological University i Singapore är på studiebesök i Skåne. En av hållplatserna var Kristianstad Arena och Champions League-mötet mellan IFK Kristianstad och Vardar. På måndagen höll klubbchefen Nikolas Larsson och Jesper Larsson en kortare föreläsning om klubbens väg från botten till toppen.

– Eleverna läser Sport Science och Sports Management och de var mäkta imponerade av handbollen och hur de lägger upp sin träning och ekonomi, säger Ann-Christine "Lollo" Sollerhed från Högskolan Kristianstad.

"Lollo" är universitetslektor i idrott och hälsa vid sektionen för lärande och miljö och har basat för besöket.

– Jag håller på med forskning och pratade om ett av mina projekt om idrottsskador bland ungdomar på en konferens. Professorn som var med här i Kristianstad blev intresserad och ville åka hit med några studenter, säger hon.

Studenterna, mellan 20 och 24 år, läser på universitetet som rankas högre än några av de riktigt stora i USA.

– De var imponerade av helhetsgreppet som IFK Kristianstad har runt ekonomi, marknadsföring och själva idrotten, säger "Lollo".

IFK:s klubbchef Nikolas Larsson trivdes med de långväga gästerna.

– De var intresserade av både hur vi jobbar med ungdomsutvecklingen, ledarkvaliteten och vårt varumärke. De var rätt så alerta faktiskt, säger Nikolas.

Vad vet du om handbollen i Singapore?

– Den är väldigt begränsad. Så är det egentligen i hela Asien, det finns ju mest i Sydkorea. Av inomhussporterna i Asien är annars basket den största. Men studenterna tyckte att det var häftigt med intensiteten i Champions League-matchen.

För studenterna gick resan vidare via Malmö, vidare till universitetet i Odense och därefter till Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.