EM-spelarna tillbaka i tunga vardagen

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Olafur Gudmundsson och Arnar Freyr är tillbaka i träning med IFK.
Foto: Bosse Nilsson
Olafur Gudmundsson och Arnar Freyr är tillbaka i träning med IFK.

Det har varit skilda världar för IFK Kristianstads EM-spelare den senaste veckan. Medan Albin Lagergren och Philip Henningsson har spelat heta matcher i mellanrundan har Olafur Gudmmundsson och Arnar Freyr Arnarsson haft försäsongsträning med IFK.

EM tog slut för Island förra tisdagen. Förlusten mot Serbien gjorde att Olafur Gudmundsson och Arnar Freyr Arnarsson fick lämna mästerskapet innan det roliga ens hunnit börja.

I stället väntade, efter några dagars ledighet, tung träning med IFK Kristianstad inför Handbollsligans återstart på tisdag.

– Jag hade hellre spelat lite längre i EM än att springa intervaller, säger Olafur Gudmundsson.

Själv hade han svårt att ens titta på matcherna i mellanrundan.

– Jag kunde inte kolla på någon match när jag kom hem. Det var för svårt, särskilt när Serbien mötte något annat lag och det borde ha varit vi som var där. Jag försökte bara koppla bort handbollen, vara med familjen och tänka på annat, även om det är svårt.

Medan Arnar Freyr Arnarsson matchades mer sparsamt var Gudmundsson en av Islands nyckelspelare. Han gjorde flest mål i det isländska laget (14, samma som Gudjon Valur Sigurdsson) och hade framför allt en lysande premiärmatch mot Sverige där han gjorde sju mål.

– Men det kändes som att vi spelade bort en hel turnering på tio dåliga minuter. Vi slog Sverige och spelade hyfsat mot Kroatien. Sedan har vi en jättedålig avslutning mot Serbien och allt bara försvinner. När man förlorar kollar man alltid på vad man själv skulle ha gjort bättre, så just nu känner jag inte att jag gjorde en särskilt bra turnering, säger IFK:s lagkapten.

I måndags började islänningarna träna med IFK igen och nu har Gudmundsson faktiskt tittat på en del EM-matcher också.

Foto: Bosse Nilsson

– Jag har kollat litegrann, särskilt när Sverige och Norge har spelat. Det är två roliga lag med många spelare som man känner från IFK. Albin (Lagergren) har ju varit en av de bästa i det svenska laget, säger han.

Den senaste veckan har det varit mycket diskussioner om mellanrundan i EM och det räknesystem som satt griller i huvudet på många. Flera svenska spelare tycker att man borde slopa det systemet och i stället spela rena slutspelsmatcher – och Olafur Gudmundsson är inne på samma spår.

– Helt ärligt så tycker jag inte alls om mellanrundan. Jag skulle vilja ha en grupp som i VM och sen slutspel. Vi som har koll fattar väl ungefär hur förutsättningarna ser ut, men det är många som bara tittar och säkert inte förstår någonting.

Fakta

Islänningarnas EM i siffror

Olafur Gudmundsson

Speltid: 2 timmar, 19 minuter, 43 sekunder.

Mål/skott: 14/25.

Assist: 3.

Utvisningar: 2.

Arnar Freyr Arnarsson

Speltid: 1 timme, 10 minuter, 28 sekunder.

Mål/skott: 1/3.

Assist: 5.

Utvisningar: 2.

Visa mer...