Annons

Emil Hansson – IFK:s blivande kantunder?

Han började inte spela handboll förrän han var 14 år gammal. Men när han väl doppat fingrarna i klisterburken och fått grepp om handbollen så har allting gått i raketfart. Partille Cup-seger, SM-silver, Skånelag, Rikslag och landslag. Och till sommaren talar allt för att IFK Kristianstads blir blågul EM-spelare när UEM ska avgöras i Polen.
Sport • Publicerad 4 februari 2014
Raketkarriär. Högersexan Emil Hansson har gjort en imponerande resa under sin än så länge korta handbollskarriär.
Raketkarriär. Högersexan Emil Hansson har gjort en imponerande resa under sin än så länge korta handbollskarriär.Foto: 

Ni tog er till EM på ett ganska enkelt sätt. Berätta!

– Vi mötte Island i första kvalmatchen och där gjorde vi en riktig kanonmatch och gjorde dom dåliga. Men tyvärr var Grekland och Moldavien lite för dåliga för att bjuda upp till riktigt bra motstånd.

Annons

Nu väntar alltså ett EM-slutspel till sommaren. Jag gissar att du är riktigt sugen på att komma med där?

– Det är mitt stora mål. I fjol var jag reserv när landslaget tog brons på ungdoms-OS (då med IFK-spelaren Herman Bosson i laget), men då fick man bara ta ut 14 spelare i truppen och förbundskaptenen (Ulf Nyström) tog då bara med en högersexa.

– Men till EM får man ta ut 16 spelare och i kvalet delade jag och Linus Andersson (från Ystads IF) på speltiden på högerkanten.

Du fyller alltså 18 i vår och började spela handboll bara för fyra år sedan. Det måste du förstås berätta mer om!?

– Jag har alltid varit intresserad av handboll och har följt min storebror Oskar (före detta IFK-spelaren som numera spelar i allsvenska OV Helsingborg), men för egen del så var jag hockeymålvakt i KIK fram till för fyra år sen.

Vad var det då som gjorde att du bytte sport?

– Jag tröttnade lite på hockeyn och tyckte inte det var lika kul längre. Sen tyckte Tomas ”Mumma” Mårtensson att jag skulle hänga med och träna med Näsbys 96:or. Oskar pushade mig och sa att det var bra för mig att jag var vänsterhänt och att jag skulle ta chansen.

Vad hände sedan?

– Jag fastnade ganska snabbt. Jag tyckte det var kul och ”Mumma” såg till att jag fick speltid både i A- och B-serien och eftersom det var ett riktigt bra lag så utvecklades man snabbt.

Var det givet att du skulle bli kantspelare?

Annons

– Jag var både högersexa och högernia i början, men i vårt lag i Näsby så hade vi så många bra niometersspelare så det blev kanten till sist.

Hur har du kunnat ta klivet från nybörjare till landslagsspel på så kort tid?

– Jag har varit i rätt miljö med fantastiskt bra ledare. Först ”Mumma” i Näsby och så nu Uffe Larsson i IFK. Uffe har verkligen sett till att jag har utvecklats som kantspelare och han är en stor förebild för mig. Sen lever jag mycket på min vinnarskalle och inställning. Jag tycker inte själv att jag är någon talang.

Om du ser in i framtiden, vad ser du då?

– Min stora dröm är att ta klivet upp i IFK:s A-trupp. Det är något jag verkligen siktar på

Enligt Uffe Larsson är du en av de som har bäst förutsättningar av ungdomarna i IFK att ta sig upp i A-laget?

– Det var roligt att höra att just Uffe säger så. Jag hoppas verkligen att han får rätt.

Tror du Ola Lindgren har bra koll på dig?

– Han ser ju en del matcher när vi spelar i IF så han har nog lite koll. Jag hoppas det i alla fall (skratt).

Mikael Hallqvist
Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons