Ex-allsvensk klar för Rinkaby

Sport Artikeln publicerades

Han har spelat allsvensk fotboll i både IK Brage och Örebro SK och medverkat i Uefacupen. Nu har Kenneth Fredriksson skrivit på för Rinkaby GoIF i sexan. "Jag har alltid haft målsinne", säger den notoriske målskytten.

Jonas Andersson flyttar till Göteborg.

Men Rinkabys ersättare går inte av för hackor.

Nye forwarden, 35-årige Kenneth Fredriksson, har nio allsvenska matcher på meritlistan, och gjorde 42 mål i Örebro-sexan häromåret.

I onsdags tränade han första gången med sitt nya lag och redan nästa helg räknar han med att debutera för klubben.

- Det är en gammaldags goalgetter, en utmanare till skytteligatiteln, säger Henric Ekewald i Rinkabys sportgrupp. Det är tack vare Ekewald som Rinkaby nu kan räkna in ett tungt och meriterat nyförvärv.

De jobbar ihop på Swedol som öppnar i Kristianstad snart och när Fredriksson kom med en ÖSK-tröja blev Ekewald naturligtvis nyfiken. Det blev fotbollssnack och samtalet gled snabbt in på Rinkaby GoIF.

Ekewald åkte hem och googlade Fredriksson och insåg vilket kap han var på väg att göra.

Och i onsdags fick han klartecken.

- Det känns hur bra som helst, säger Ekewald.

Kenneth Fredriksson bor i Olofström sedan en kort tid tillbaka och tar Rinkaby-hållet på väg hem från jobbet i Kristianstad.

- Jag är ju chef över honom så han hade inget val, skrattar Henric Ekewald. Kenneth Fredriksson inledde karriären hemma Rosviks IK i Norrbotten i och värvades till Örebro SK redan som 17-åring. Det blev fem säsonger i ÖSK:s A-trupp, fem allsvenska matcher och en bänkplats mot Ajax i Uefacupen.

ÖSK:s trupp bestod under den här tiden av namn som Sven "Dala" Dahlqvist, Magnus Erlingmark, kultspelaren Miroslaw Kubisztal, Magnus Powell, Pelle Blohm och Hasse Holmqvist. Tränaren hette Rolf Zetterlund.

1993 provade Kenneth lyckan i IK Brage och gjorde ett mål på fyra allsvenska matcher.

- Då var man liten och snabb, säger Kenneth.

Och nu är du?

- Tjock och långsam, skrattar han.

Det stämmer dock inte riktigt. Han har tränat bort en hel del av kilona som han la på sig och den krånglande ljumsken känns mycket bättre.

- Jag hade ju egentligen lagt av, men jag har haft suget och killarna i Rinkaby verkar vara goa gubbar, säger han. Efter tiden i allsvenskan har Kenneth hunnit med att spela i samtliga divisioner i det svenska seriesystemet - utom division II.

- 2005 var jag på väg till Karlslund i tvåan, men jag backade ur, säger Kenneth.

Under årens lopp i klubbfotbollen i Örebro har den ex-allsvenske forwarden gjort sig känd som en notorisk målgörare.

Senaste klubbadressen är division VII-laget Marieberg men 2004 gjorde Kenneth 42 mål i sexan - på 11 matcher.

- Jag har alltid haft målsinne och jag brukar sikta på att göra ett mål i snitt per match.

Förutom Kenneth Fredriksson har Rinkaby även fått in Niclas Gyllengahm, golfaren som bestämt sig för att spela fotboll igen efter 13 år.

- Han var otroligt duktig på träningen. Jag vet inte om det säger mest om Niclas eller om Rinkaby, skrattar Henric Ekewald.