Annons

Fäktning – en strid för alla

Hur svårt är det egentligen med fäktning? När Sydsvenska Mästerskapen avgjordes i helgen redde talangen Oskar Nöbbelin ut begreppen. ”Fäktas är som att springa ett maraton och spela fiol samtidigt”, säger 16-åringen.
Sport • Publicerad 8 oktober 2013
Oskar Nöbbelin i C4 Fäktklubb.
Oskar Nöbbelin i C4 Fäktklubb.Foto: Foto: Tommy Svensson
Exotisk sport. I helgen avgjordes Sydsvenska Mästerskapen i fäktning i Kristianstad. 16-årige Oskar Nöbbelin från C4 Fäktklubb slutade trea i sin klass.
Exotisk sport. I helgen avgjordes Sydsvenska Mästerskapen i fäktning i Kristianstad. 16-årige Oskar Nöbbelin från C4 Fäktklubb slutade trea i sin klass.Foto: Foto: Tommy Svensson

Det var fäktarnas helg i Kristianstad. Idrottshallen var i lördags och söndags fylld med vitklädda kombattanter rustade med svärd. En av dem var Oskar Nöbbelin – en 16-årig talang från C4 Fäktklubb som slutade trea i sin åldersklass.

Men efter grundomgången var han inte särskilt nöjd.

Annons

– Det har inte gått så bra som jag hade hoppats, jag förlorade fem och vann tre, säger Oskar Nöbbelin.

Maraton och fiol

Måndagar och onsdagar är det träning. Tuff träning för både hjärna och hjärta.

– Det är mycket tekniskt och samtidigt måste man kunna röra sig fram och tillbaka hela tiden. Det är både kondition och taktikträning. Jag läste någonstans att fäktas är som att springa ett maraton och spela fiol samtidigt, säger han och fortsätter:

– Helst ska man stå i jägarvila i 90 grader samtidigt som man rör sig fram och tillbaka.

Nöbbelin började fäktas när han var tio år gammal. Varför vet han inte riktigt, men det hade förmodligen något med fascinationen för svärd att göra.

Valet av idrott ångrar han inte.

– De flesta tycker att det är coolt. Många tycker att fäktning är en väldigt exotisk sport.

Varför har ni vita kläder?

– Jag tror att det är av historiska skäl. När man körde med spetsiga vapen skulle blodet synas. Nu är det förhoppningsvis inte så mycket blod.

Annons

Började bra

Under grundomgången är matcherna tre minuter eller först till fem träffar. Under direktelimineringen är det först till 15 träffar under tre stycken treminutersperioder.

För Oskar Nöbbelin började elimineringen bra. Han vann första matchen, innan det blev förlust i den andra. Totalt sett räckte hans resultat till en tredjeplats i sin egen åldersklass.

För att bara vara 16 år gammal har Oskar Nöbbelin en ganska klar bild av sina egna styrkor och svagheter.

– Jag är lite dålig på att röra mig. Det blir ofta så att jag mest backar och inte är så ”på”, säger han.

Konterattacker en styrka

– Man måste vara ganska smidig och träffsäker. Konterattacker är jag ganska duktig på, när någon attackerar mig och jag sätter en träff innan motståndaren sätter den på mig.

Hur ser en perfekt match ut?

– Det skulle nästan vara att ligga under med 4–0 och sedan vända och ta fem stötar på raken. Sådana matcher är mycket roligare, man är ju mer stolt efter en sådan match än om man vinner med 5–0, avslutar Oskar Nöbbelin.

Mikael Hallqvist
Robin Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons