Annons

Fäktningen har fått fäste i stan

n FÄKTNING C4 Fäktklubb är en pigg nykomling i Kristianstads idrottsliv. I onsdags tog klubben emot tio nybörjare. Det bevisar att det finns liv i sporten. – Vi har ett bra tillskott varje terminstart, men det är bara ett visst antal procent som stannar, säger tränaren Styrbjörn Jönsson.
Sport • Publicerad 2 oktober 2001
Många nya ungdomar. C4 Fäktklubb har bara funnits i drygt ett år, men många nya ungdomar strömmar till klubben.
Många nya ungdomar. C4 Fäktklubb har bara funnits i drygt ett år, men många nya ungdomar strömmar till klubben.Foto: 
Nya stjärnor på gång. Henrik Ramlin är en av C4 Fäktklubbs talanger. Här sparrar han mot tränaren Styrbjörn Jönsson. Bilder:
Nya stjärnor på gång. Henrik Ramlin är en av C4 Fäktklubbs talanger. Här sparrar han mot tränaren Styrbjörn Jönsson. Bilder:Foto: 

En av de som har stannat är Christian Thuresson. En talang som så många andra hade allvarliga funderingar på att sluta. – När dom är 16-17 år vill dom ut och tävla och får dom inte de så vill de sluta. Det var likadant med Christian, säger Styrbjörn Jönsson, som är glad att han tänkte om och fortsatte. Christian Thuresson beskrivs nämligen som en talang av stora mått: – Det är en juvel. Han är lång och har allting gratis, säger Styrbjörn Jönsson. Men det finns fler löften bland de 25 aktiva fäktarna i Kristianstad. – Vissa är naturbegåvningar, det gäller bara att ge dom stöd som att dom inte tappar gnistan, men vi har helt klart några stjärnor på gång. Problemet är att lilla C4 Fäktklubb saknar resurser. Det innebär att de bästa måste gå vidare om de vill utvecklas till toppfäktare. – Vi lider oerhört av att vi inte kan lära upp dom hela vägen. Guldkornen lockas till Stockholm där den bästa träningen finns, men det är kanske ett ont måste, säger tränaren Styrbjörn Jönsson. C4 Fäktklubb har funnits i ungefär ett och ett halvt år. Intresset är så stort att nybörjarna tvingas köa för att få en plats, men ändå känns framtiden för fäktningen i Kristianstad lite oviss. – Utbudet är det inget fel på. Frågan är bara om jag och Daniel orkar bära det här lasset som vi har tagit på oss? säger Styrbjörn och tittar på tränarkollegan Daniel Trönnberg. Det var de som såg till att sudda ut Kristianstad som en vit fläck på fäktningskartan, men med knappa ekonomiska resurser lever de ett tufft liv på idrottens bakgård. – Ekonomin styr allt. Jag och Daniel står här som oavlönade tränare. Det tror jag vi är rätt så ensamma om, säger Styrbjörn Jönsson. Så här långt har C4 Fäktklubb valt att satsa enbart på barn och ungdomar, men för att överleva efterlyser klubben ett större engagemang och stöd från föräldrarna. – Vi dör om inte föräldrarna ställer upp, säger Styrbjörn. – Det finns nästan ingen som vill sitta i styrelsen. Dom är livrädda för att binda upp sig på något, säger Daniel Trönnberg. C4 Fäktklubb har inte utrustning till alla och uppmanar ”de gamla” att köpa sin egen utrustning. Men det är inte billigt. Drygt 5000 kronor kostar en komplett utrustning. 1100 för jackan, 1000 för byxor, 1600 för mask och 1500 för vapen. – Det är en tung bit, men det är så här lätt att sälja utrustningen igen om man vill, säger Styrbjörn. Den nybildade klubben, som håller till i Idrottshallens C-hall, har satt upp några saker på önskelistan Egen träningslokal och utökade träningstider. – Vi tittade på det i våras och i somras. En egen lokal skulle innebära att de kan komma och gå och träna när de vill. – Nu tränar vi en dag i veckan, men man behöver tre dagar i veckan, men dels hinner vi inte och dels är vi låsta med träningstider, säger Styrbjörn Jönsson.n

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons