Flensburg får sällskap i Åhus av Team Esbjerg

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Flensburg-Handewitt är regerande mästare i Åhus Beachhandboll Festival och i sommar kommer den tyska storklubben till Åhus Beachhandboll Festival för sjunde året i rad. 2 bilder
Foto:Tommy Svenssaon
Flensburg-Handewitt är regerande mästare i Åhus Beachhandboll Festival och i sommar kommer den tyska storklubben till Åhus Beachhandboll Festival för sjunde året i rad.

För sjunde (!) året i rad kommer Flensburg-Handewitt till Åhus Beachhandboll Festival.

I sommar får Bundesligaettan dessutom sällskap av Team Esbjerg. Ett av världens bästa lag på damsidan.

– Vi vill lyfta damklassen och då kunde vi inte önskat oss ett bättre lag än Team Esbjerg, säger Mats G Jönsson, vd för Åhus Beachhandboll Festival.

Team Esbjerg är regerande danska mästare och har de sju senaste säsongerna nått slutspel i Champions League. I laget finns svenskorna Ulrika Toft Hansen, Jenny Alm och målvakten Filippa Idéhn.

– Det vimlar av landslagsspelare. De mest kända är kanske holländskorna Laura van der Heijden och Estavana Polman, säger Mats G Jönsson, och berättar att Esbjerg lockar nästan 2 000 åskådare i snitt på sina hemmamatcher.

Sten Ravhed, Mr Kristianstad HK, slickar sig om munnen:

– Team Esbjerg är ett lyft för Åhus Beachhandboll Festival men också för handbollen i regionen. Vi ser verkligen fram emot att få möta dem i en träningsmatch.

Måndagen den 24 juli flyttar lagen inomhus i Kristianstad Arena. Kristianstad HK möter då Team Esbjerg och IFK Kristianstad ställs mot Flensburg-Handewitt.

– Vi har inte bestämt om vi ska plocka in fler lag. I så fall ska det vara ett internationellt namnkunnigt lag som folk känner till, säger Mats G Jönsson.

Flensburg-Handewitt toppar just nu Bundesliga – tre poäng före värsta rivalen THW Kiel och fyra poäng före de regerande mästarna Rhein-Neckar Löwen.

– Det skulle vara häftigt att få hit Bundesligamästarna och jag tror att de har en stor chans att hålla undan, säger Mats G Jönsson.

Hur det än går så är det sista säsongen som Ljubomir Vranjes har hand om laget. Den populäre och skicklige tränaren tar som bekant över ungerska Veszprem nästa säsong.

– Mike Mahulla (assisterande tränare till Vranjes) vill dock fortsätta traditionen med att komma till Åhus och det är vi glada över, säger Mats G Jönsson.

Flensburg-Handewitt är rena svenskkolonin med spelare som målvakten Mattias Andersson, försvarsgeneralen Tobias Karlsson, målsprutan Johan Jakobsson, kontringsspecialisten Hampus Wanne och spelgeniet Jim Gottfridsson.

Till nästa säsong får de dessutom sällskap av Lugis och Handbollsligans skyttekung Simon Jeppsson.

– Flensburg har tagit över Kiels roll som svensklaget, och det är ett medvetet val, säger Mats G Jönsson, som ser Flensburg-Handewitt och Team Esbjerg som riktiga dragplåster till sommarens 20-årsjubileum.

– Det är som att Elton John skulle komma och spela på stranden i Åhus. Hur häftigt som helst.

Fakta

Flensburg-Handewitt

Bildad: 1990.

Svenska spelare: Mattias Andersson, Tobias Karlsson, Johan Jakobsson, Hampus Wanne, Jim Gottfridsson och till sommaren även Simon Jeppsson.

Meriter: Champions League-mästare 2014, vann Cupvinnarcupen 2001 och EHF-cupen 1997 samt Bundesligamästare 2004.

Värt att veta: Möter IFK i en träningsmatch i Kristianstad Arena måndagen den 24 juli.

Team Esbjerg

Bildad: 1991.

Svenska spelare: Filippa Idéhn, Ulrika Toft Hansen och Jenny Alm.

Meriter: Danska mästare 2016. De sju senaste åren har klubben spelat slutspel i Champions League.

Värt att veta: Möter KHK i en träningsmatch i Kristianstad Arena måndagen den 24 juli

Visa mer...