Flygt bytte underlag och blev en vinnare

Sport Artikeln publicerades

TENNIS ÅHUS. I förra veckan förlorade Kalle Flygt i kvalet till Wimbledon mot Mario Ancic från Kroatien i en stenhård match. I går vann samme kroat mot en av världens bästa tennisspelare, Roger Federer från Schweiz, på gräsbanorna i London. Kalle Flygt vann finalen i sommartouren i Åhus. Marginalerna är små men skillnaden är stor.

Redan innan finalen i sommartouren var Kalle Flygt från Upsala Stud IF favorit. Vägen fram till finalen har varit helt problemfri medan motståndaren Robert Samuelsson tvingats slita desto hårdare.
– Jag slet fem och en halv timme på banorna igår och det gjorde ju inte uppgiften lättare, förklarar Samuelsson.
Allt var således upplagt för Flygt och Uppsalakillen tog kommandot direkt från första slaget. Med ett högt uppskruvat tempo, en tung forehand och framförallt med ett mycket varierat spel tvingade han Samuelsson till att springa från och till alla hörn på banan.
– Det kändes bra från början och jag tilläts styra matchen. Det som skulle kunna hindra mig var om jag skulle börja tveka och bli försiktig, resonerar Flygt. Någon risk för att Flygt skulle börja tveka var det aldrig. Efter 3-3 i första set fanns det bara en man på banan.
– Robert lyckades aldrig att stressa Kalle tillräckligt. När han försökte öka trycket kom bollen bara tillbaka ännu fortare, analyserar tävlingsledare Ulf Samuelsson.
När en tennisspelare går ut för att serva hem en match kan det ibland kännas som om man sitter i väntrummet på ett sjukhus och väntar på att bli inkallad för att ta en stor, närmast gigantisk, spruta. Leder man som Kalle Flygt med 6-3, 5-0 så infinner sig inte den känslan. Efter några tunga servar så var både matchen och prischecken på 6700 kronor i hamn.
– Det här var bra för självförtroendet. Jag behövde både få spela och få vinna ett par matcher, konstaterar Flygt. Även om tillvaron ljusnade för Kalle Flygt i och med segern i Åhus så har ändå säsongen bitvis varit tung. För en spelare av Flygts kaliber som egentligen är för bra för sommartouren men inte riktigt räcker till på ATP-touren kan tillvaron ibland verka tung. I år har Uppsalakillen varit och kvalat i bland annat Australien, Nya Zeeland och Hawaii men på ATP-tourens bakgård är kontrasten stor till de enorma prispengarna och glamouren i huvudtävlingarna.
– Det är fortfarande väldigt roligt att spela tennis och om det inte hade varit så hade jag lagt av, förklarar Flygt.
Förra veckan blev det förlust mot ett kroatiskt jättelöfte i kvalet till Wimbledon, till Flygts förtret men till publiken i Åhus glädje. Närmast väntar kvalet till Swedish Open i Båstad där Kalle kvalade in till huvudtävlingen förra året.
– Startfältet har nog aldrig varit starkare i Båstad men givetvis siktar jag på att kvala in i år igen, avslutar Flygt förhoppningsfullt.FAKTA
Namn:Kalle Flygt.
Ålder:26 år.
Klubb:Upsala Stud IF.
Rankad:13:e i Sverige.
Aktuell:Vann finalen i sommartouren i Åhus.