Förlängningsrysare när Guif skrällvann i Eskilstuna

Den andra kvartsfinalen mellan Eskilstuna Guif och IFK Kristianstad blev en riktig påskrysare. Efter 26–26 vid full tid kom avgörandet först efter förlängning. Och dte var hemmalaget Guif som fick sista ordet efter dubbla missar i IFK:s sista anfall.
Eskilstuna • Publicerad 1 april 2018

Fyra dagar efter IFK: uttåget ur Champions League var det dags för den andra kvartsfinalen mot Eskilstuna Guif. En match som inte direkt påminde om mötet med Flensburg i onsdags.

Men ett småvuxet och fyndigt Guif orsakade lika stora skador i IFK-försvaret som Flensburgs fart och fysik gjorde. Leo Larsson fick förtroendet i målet, men hade ingen lätt uppgift. Leo fick i stort sett bara sexmetersavslut emot sig under hela matchen.

Hemmalaget spelade tålmodigt och lät IFK-försvaret gå bort sig i anfall efter anfall. Guif gjorde faktiskt hela 15 mål i den första halvleken när lagen hela tiden följdes åt i målprotokollet.

Framåt gick det bättre för IFK. Guif spelade med Mattias Tholin som spets i ett 5–1-försvar, men IFK fick tidigt hål på det försvarsspelet. Med trion Helge Freiman, Olafur Gudmundsson och Tim Sörensen skadade var det i stället ersättarna Philip Henningsson och Valter Chrintz som imponerade i den första halvleken. Henningsson forcerade in fem mål och Chrintz sex (tre straffar) under de ordinarie 60 minuterna.

– De är bra individuellt framåt och vi måste låsa dem så att de inte kan spela runt. Framåt tycker jag vi löser det ganska bra, men vi måste smälla på mer bakåt, sa Valter Chrintz till Cmore i paus.

Andra halvlek såg ut som den första. Efter en straffräddning från Leo Larsson ryckte IFK till en tvåmålsledning, men det tog inte många minuter förrän Guif hade kvitterat.

Med en dryg minut kvar räddade Adam Krantz ett skott från Albin Lagergren vid ställningen 25–25. I anfallet efter gjorde Fredrik Gustavsson 26–25 och hemmalaget var på väg mot seger. IFK fick ett sista anfall, satte in en extra utespelare och med tre sekunder kvar satte Stig-Tore Moen Nilsen kvitteringen till 26–26. Ett mål som alltså innebar förlängning och ytterligare två gånger fem minuter.

Efter den första femminutershalvleken var det fortfarande helt jämnt – 29–29. Men sedan kom avgörandet.

Fredrik Gustavsson – som tidigare hade missat en straff på Leo Larsson – blev stor hjälte när han satte 33–32 på straff med 38 sekunder kvar. Vid det laget hade Richard Kappelin kommit in.

IFK fick sedan chansen i ett sista anfall där Mattias Tholin fick två minuter. Philip Henningsson tvingades ta ett brett läge och då räddade målvakten Adam Krantz. Returen gick ut till Valter Chrintz som ur dålig vinkel även han missade.

Enormt jubel utbröt så klart när de 2 548 åskådarna stortrivdes i Stiga Sports Arena.

Segern innebär att Guif mycket överraskande kvitterade till 1–1 i matcher.