Förlust i matchens sista spark

Sport Artikeln publicerades

Kristianstads FF ledde med 2–0 och 3–1. Men i slutänden blev det inga poäng alls mot toppkollegan – i matchens sista spark gjorde Ängelholm 3–4.

När Peter Martinsson frispelades genom en briljant passning av Tobias Ursprung och gjorde 3–1 mitt i den andra halvleken jublade publiken.
De flesta trodde nog att toppmötet mot Ängelholm just avgjorts.
Men ack vad de bedrog sig.
KFF gick från tvåmålsledning till oavgjort, 3–3, på tre minuter.
Och därefter: en hård kamp från KFF:s sida att åtminstone lyckas rädda oavgjort.
En kamp som inte lyckades. Exproffset Niklas Gudmundsson slog in segermålet för Ängelholms FF på övertid, i matchens sista spark.
– Det är svagt från vår sida att förlora matchen. Gör vi tre mål på hemmaplan så ska vi vinna, suckar KFF-tränaren Marek Skurczynski, och fortsätter:
– Det känns enormt snöpligt. Det hade varit annorlunda om målet kommit i den 80:e eller 85:e minuten, då hade det nog inte känts riktigt lika bittert. Det är andra matchen i år vi förlorar på övertid, vi gjorde det mot Högaborg hemma också.
Och visst var det en bitter förlust för hemmaspelarna.
Men ska vi vara riktigt ärliga så var Ängelholms seger rättvis, KFF:s tvåmålsledningar till trots. Sett till hela matchen var det forna division I-laget tyngre, offensivare, bättre i luften – inte minst i straffområdet mot KFF:s mittbackar – och skapade mer chanser.
Och det var också Marek den förste att erkänna:
– Deras rutin avgör den här matchen. Det är inte bara vårt fel att vi förlorar, det är Ängelholms kunskaper som avgör. Vi har framför allt problem i luften, vi vinner för få luftdueller. Men även om slutresultatet på sätt och vis speglade matchen, så var det på det hela taget en märklig tillställning.
KFF gjorde 1–0 efter drygt 16 minuter.
”Fidde” Svensson fixade en frispark när han blev neddragen högt upp på vänsterkanten, en frispark som Fredrik ”Lilla” Persson lade mot mål, och Ängelholms målvakt därefter tappade rakt framför fötterna på Stefan Noresson.
– En ren målvaktstavla, konstaterar Ängelholmstränaren Mats Jingblad.
Målet fick Ängelholm, som inlett klart starkast, att komma av sig. I stället fick KFF ordning på sitt spel, och med Fredrik ”Lilla” Persson och Jens Svensson som anförare tryckte hemmalaget på rejält framåt.
Så kom också 2–0 mitt i första halvleken. Mathias ”Rossi” Rosén, som gjorde sin första match i KFF-dressen i comebacken, serverade Jens Svensson ett strålande inlägg från högerkanten, vilket ställde Svensson helt fri med öppet mål framför sig. Det stod 2–0 i paus – men när lagen drog igång spelet igen efter pausvilan var det slut på det roliga för hemmasupportrarna.
Ängelholm kom ut för att reducera.
Och KFF orkade inte stå emot.
I synnerhet inte sedan Jens Svensson tvingats utgå strax före paus med fotsmärtor. Och utan Svensson tappade KFF oerhört mycket offensivt.
– Det är uppenbart att Jens betyder väldigt mycket för KFF, konstaterade Mats Jingblad. Marek Skurczynski håller med:
– Jens innebär en viktig länk mellan anfallet och mittfältet. Tyvärr har han slagit upp sin gamla fotskada, och sannolikt lär han behöva operera foten efter den här säsongen.
När dessutom Fredrik ”Lilla” Persson kroknade och byttes ut – ett defensivt byte med Martin Gyllix, för att KFF skulle försöka slå vakt om 3–3 och rädda en pinne – i andra halvleken försvann ytterligare en viktig kugge i KFF:s spel.
Faktum är att den e-n-d-a målchansen som Kristianstads FF skapade under de sista 45 minuterna, förutom Martinssons mål, var en hörna som Stefan Noresson nickade över mål.
– Vi var pinsamt dåliga, säger Mathias Rosén. Annars tillhörde halvleken de gulklädda helt och hållet. Direkt efter 3–1 gjorde Jonas Axeldahl 3–2 på en frispark, från säkert 30 meters håll rakt i mål.
Kvitteringen tryckte duktiga mittfältaren Sandro Garcia in tre minuter senare.
Och sen gick det ju som det gick.
Ängelholm sprang helt enkelt sönder KFF.
– Jag har full respekt för Kristianstad, men jag tycker de var bättre när vi vann med 5–0 över dem hemma. Den gången var slutresultatet ett oerhört missvisande resultat. Det tycker jag inte det är i dag, säger Mats Jingblad.

Matchfakta
Kristianstads FF – Ängelholms FF 3–4 (2–0)
Målen:
1–0 (17) Stefan Noresson, 2–0 Jens Svensson, 2–1 (61) Niklas Gudmundsson, 3–1 (71) Peter Martinsson, 3–2 (72) Jonas Axeldahl, 3–3 (75) Sando Garcia, 3–4 (90) Niklas Gudmundsson.
Varningar: KFF:Marcus Svensson, Torbjörn Nilsson. ÄFF:Magnus Nilsson, Per Vig, Sandro Garcia, Björn Sjöberg.
Laget:Jörgen Bengtsson – Torbjörn Nilsson, Henrik Lantz, Stefan Noresson, Fredrik Svensson – Mathias Rosén (Emil Nilsson 79), Marcus Svensson, Fredrik Persson (Martin Gyllix 81), Fredrik Andersson – Jens Svensson (Tobias Ursprung 40), Peter Martinsson. Avbytare:Henrik Stridh, Marcus Järvensivu.
Domare:Johan Falk, Husqvarna.
Publik:550.
Vingligan

Fredrik ”Lilla” Persson

Torbjörn Nilsson

Fredrik Svensson