Annons

Fransk afton på Österås – Jesper Westerberg i ovan roll

Jesper Westerberg fick starta som vänsterback och låg bakom Sveriges ledningsmål. Men det blev till slut förlust mot ett högklassigt Frankrike.
Sport • Publicerad 15 november 2006
Det blev förlust för Jesper Westerberg i debuten med U21-landslaget. Frankrike imponerade stort och vann med 4– 2 inför drygt 1 000 åskådare. BILDER: BOSSE NILSSON
Det blev förlust för Jesper Westerberg i debuten med U21-landslaget. Frankrike imponerade stort och vann med 4– 2 inför drygt 1 000 åskådare. BILDER: BOSSE NILSSONFoto: 

– I vissa sekvenser är det en fröjd att se på även som motståndartränare, säger Sveriges förbundskapten Jörgen Lennartsson om gästernas fina spel.

Jesper Westerberg spelade från start i U21-landskampen i Hässleholm, men inte på favoritpositionen som högerback.

Annons

Mikael Lustig från Sundsvall skickade över Westerberg till vänsterbacken, en ovan position.

– När kan spelar på höger känner man att man har ett anfallsvapen. Det är lite skillnad med en lindad vänsterfot, ler Westerberg som ska röntga den sargade foten i veckan. Frankrike inledde med fart och fläkt omgående och Westerberg hade svårigheter i defensiven mot den snabbe Abdoulrazak Boukari.

Sverige var tillbakapressat men när Ola Toivonen serverade en framstormande Jesper Westeberg på vänsterkanten blev det farligt. Westerberg sköt och målvakten räddade, men i situationen efter pekade domaren på straffpunkten.

– Det måste ha varit världens billigaste straff, erkänner Jesper Westerberg själv.

Ola Toivonen satte säkert 1– 0 inför dryga 1 000 jublande åskådare på Österås IP. Men Frankrike pressade på och hade en boll i ribban innan Sylvain Marveaux serverade en perfekt slagen hörna till Franck Dja Djedje som nickade in kvitteringen.

Om Sveriges straff var snäll var om möjligt Frankrikes ännu billigare och gav bortalaget ledningen till paus.

– Alla spelare håller hög allsvensk klass. Det är framför allt förstatouchen som är den stora skillnaden, säger Jesper Westerberg.

Några större anfallsäventyr var det inte tal om och Westerberg blev utbytt i den 64:e minuten.

– Det var okej. De är små och kvicka och det är så stor skillnad mot allsvenskan, säger han.

Frankrike gjorde tidigt 3– 1 men den briljante Ola Toivonen gav Sverige hopp igen när han serverade Marcus Berg med ett perfekt inlägg i den 59:e minuten. Ett samarbete som fungerade utmärkt matchen igenom.

Annons

– Det gick okej. Vi har spelat en del ihop och umgås rätt mycket i Göteborg så vi känner varandra, ler Toivonen. Men Frankrike var stundtals överlägset i sitt snabba och tekniska spel och punkterade definitivt matchen i den 62:a minuten när Julien Quercia.

– Vi är nöjda och får klart godkänt med elva debutanter. Det är värdefullt att få spela sådana här matcher och nu har vi en grund att bygga vidare på, säger förbundskaptenen Jörgen Lennartsson som var märkbart imponerad av fransmännen.

– De är fantastiskt individuellt duktiga med bollbehandling, snabbhet, koordination och passningsspelet som lag. Det är så bra vi i Sverige också måste bli, avslutar U21-kaptenen Jörgen Lennartsson.

Robin Nilsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons