Gammal mas tog hem rallyt i Hörby

Rally/Hörby Artikeln publicerades
Mats Myrsell vann Express-Specialen.
Foto: Tommy Svensson
Mats Myrsell vann Express-Specialen.

I Sveriges häftigaste rallybil, en Porsche 997, tog masen och regerande Europamästaren i Historiskt Rally, Mats Myrsell, hand om segern i SMK Hörbys Express-Specialen.

En seger som överraskade många och i synnerhet Mats själv då detta var premiär för honom i den häftiga Porschen.

Men redan i det första heatet på Industriområdet inne i Hörby satte Mats och Morgan Hansson ribban.

En ribba som aldrig sänktes utan det blev tre raka heatsegrar för bilhandlaren från Falun, tävlandes för Hedemora.

– Himla kul detta, och det trodde jag aldrig, konstaterade Mats ödmjukt, efter att ha tagit sin första inteckning i Glentons Vandringspris.

– Hade det varit torrt och soligt hade jag kanske kunnat hoppats på en plats bland de 20 främsta, men aldrig seger på blöt asfalt och med min svårkörda bil…

Nu gick det ändå vägen och den som uppvaktade allra mest var också detta en liten överraskning, hemmaklubbens egen EM-guld-jagande Tom Kristensson. I sin lilla Opel Adam, och i jämförelse med Mats monster, tämligen tama bil. Trots detta skilde det dock bara 0,7 sekunder mellan monstret och Adam efter två av tre körda heat.

– Men i det sista heatet började banan torka upp och då förstod jag snabbt att det aldrig skulle gå att vinna, konstaterade Tom Kristensson och fortsätter:

– Det hade varit så kul att få ta min allra första totalseger på hemmaplan.

Tom hade rätt, i tredje rundan hade Porschen bättre fäste och han fick då däng med nästan tre sekunder.

– Jag skäms nästan lite över segern, det hade nog varit roligare för Tom att få vinna, en kille som verkligen både vill, kan och satsar allt medan jag har framtiden bakom mig, skrattade den 63-årige segermasen.

Nu väntar nästa nappatag med den sydsvenska asfalteliten för Mats och detta i Hässleholms GP om två veckor där han och Porschen plötsligt förvandlats till favoriter.

– Det ska bli kul, jag har till och med anmält mig för att köra hela Asfaltcup, avslöjade Mats, innan han lastade för hemfärd till Falun.

Trea efter Mats och Tom slutade Eslövs Mats Andersson medan Hässleholms Rolf Grybb, DM-vinnare 2017 slutade fyra.

I sin comeback gjorde klubbkompisen Jonas Olsson en stark insats och slutade femma i den 18 bilar stora klassen. Standardklasserna dominerade Hässleholms MK totalt och fick tre klassegrare, Björn Hansson, Lucas Ljungbäck och Peter Vestlund. Den 19:e upplagan av Express-Specialen kördes som varvlopp vilket uppskattades till hundra procent av de nästan 80 deltagarna.

Tom Kristensson I sin lilla Opel Adam.
Foto: Tommy Svensson
Tom Kristensson I sin lilla Opel Adam.