Gärderud – en svensk som håller på Norge

Sport Artikeln publicerades

Norge är en av Sveriges värsta motståndare i VM. Nu har landet dessutom tagit svensk hjälp för att besegra oss.

Från och med det här året är den svenske nationalidolen och OS-guldmedaljören från Montreal Anders Gärderud förbundskapten för det norska landslaget.
Känns det inte konstigt som svensk att hjälpa Norge?
– Ha, ha. Så tänkte nog jag i början också, men jag försöker alltid att jobba professionellt och det har gått mycket bra, säger Anders.
– Men jag måste erkänna att jag blev mycket överraskad när det norska förbundet hörde av sig. Gärderud förknippas annars mest med friidrott. Det var ju som hinderlöpare som han gjort sig känd och under två perioder har han varit förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget.
Men tro nu inte att Anders Gärderud inte kan något om orientering.
Det var där han började sin idrottskarriär som tolvåring och han är faktiskt svensk mästare.
– Det är sant. Jag sprang sista sträckan i Mälarhöjdens lag som vann budkavlen 1977 och efter det gjorde jag en allvarlig satsning på att bli bra i orientering också, berättar Anders.
– Jag hade gett upp friidrottskarriären och satsade på orientering igen. Men det blev väl inte mycket mer än SM-guldet –77... Men Anders Gärderud har aldrig tidigare jobbat som ledare inom orientering, men ändå så tvekade han inte särskilt mycket när Norge hörde av sig.
– Det fanns några saker som gjorde att jag inte behövde det. Jag fick ansvaret för träningen. Det administrativa sköter landslagschefen och det trivs jag verkligen med. Pappersjobb vill jag inte syssla med, säger Anders.
Vad sa löparna. Var inte dom skeptiska till en svensk ledare utan någon större orienteringsbakgrund?
– Faktiskt inte. Det var visst deras förslag. Du kanske ska fråga Björnar Valstad och Hanne Staff. De vet säkert mer om varför jag sitter här i dag.
– Orienteringen har förändrats så mycket. Innan var det bara klassisk orientering i skogen som gällde, nu finns det i stort sett tre helt skilda typer och man behöver lite ny inspiration, menar Anders, som har en controller till sin hjälp när det gäller det orienteringstekniska.
– Jag erkänner gärna att jag har mina brister där. Det är ingen hemlighet.
Anders Gärderud kontrakt med det norska förbundet löper över fyra år och fyra VM.
Detta i Schweiz är hans första och den norska målsättningen är sju medaljer, varav två ska vara guld. En medalj mer än Sverige alltså.
– Det är en realistisk målsättning som jag tror att vi kommer att klara av. Kanske med råge, säger Anders.
Målsättningen är lite snålt satt alltså?
– Nej, det vill jag inte säga. Men det hade varit defensivt att sätta en lägre målsättning än den medaljskörd som Norge tog på senaste VM i Finland. Då blev det sju medaljer.
– Vi flera medaljkandidater på varje sträcka. Jag har flera tillfällen sagt att lyckas löparna besegra terrängen och banläggaren och är nöjda när dom kommer i mål, så kommer detta att bli ett roligt VM för Norges del.
Kampen mellan Norge och Sverige har börjat och det finns en svensk som håller på Norge.
Anders Gärderud.
– Ja, det gör jag. Men jag misstycker ju inte om de svenska löparna springer bra. Jag har ju varit personlig tränare för Johan Näsman och jag unnar honom en framgång, säger Anders.
– Men först och främst hoppas jag på norska medaljer.
Jonas Nilsson