Damdag säger majoriteten – finalserie säger KHK

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:Peter Åklundh

Svensk handboll kommer att ha en gemensam finaldag även 2018. Men en förändring ligger runt hörnet. "I stort sett alla damklubbar vill ha en ren damdag", säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll, till Sportbladet.

Men där ingår inte Kristianstad HK.

– Vi vill hellre spela en finalserie, säger Sten Ravhed i KHK.

Handbollens SM-finaler har varit en het potatis den senaste tiden.

Snacket som sipprat upp till ytan är att klubbarna vill ha en upplösning av det nuvarande upplägget, med en gemensam finaldag för både herrar och damer.

I fredags hade herrklubbarna sitt möte och där beslutades att åtminstone herrarnas SM-final kommer att avgöras i en match även 2018.

På söndagen var det dags för klubbarna i SHE, däribland Kristianstad HK, att ha sitt möte.

Och när det mötet var över stod det klart att det nuvarande formatet överlever minst ett år till.

Men om klubbarna får bestämma kommer vi att få se en förändring inom en snar framtid.

Damklubbarna är nämligen inte nöjda med nuvarande upplägg, då deras final blivit mer av en förmatch till herrfinalen, och majoriteten av klubbarna vill nu bryta sig ur och skapa en egen finaldag.

– I stort sett alla damklubbar vill ha en ren damdag, säger Peter Gentzel till Sportbladet.

Men Kristianstad HK går mot strömmen.

– Vi fick ut en enkät för ett tag sedan och där satte vi en bock för att det ska spelas en finalserie framöver, säger Sten Ravhed.

Varför finalserie?

– Rent publikt tror vi att det är det bästa alternativet. Jag tror inte att det kommer funka med en damdag på neutral plan. Det skulle vara om man kört "final-four" med semifinaler på lördagen och bronsmatch och final på söndagen, då hade man kanske kunnat locka tillräckligt mycket publik.

Övriga damklubbar anser dock att det bara behövs två matcher för att locka tillräckligt med publik.

Men det kan som sagt bli verklighet tidigast 2019.

– Visst är det kul att ha en finaldag och jag tycker att man har gjort det bra så här långt, det blir en handbollsfest. Men sen förstår jag att damklubbarna letar andra alternativ, jag tycker bara det känns jäkligt tråkigt att inte fler väljer att se damernas final, säger Ravhed.

Även KHK:s nye tränare Ulf Schefvert tycker att det är läge för en förändring.

– Allt behöver inte vara så jävla fastlåst, det är lite typiskt svenskt. Nu har vi kört det här sedan 2005 så då är det väl läge att testa något nytt. Ett "final-four" hade varit spännande att testa, säger Schefvert.

Peter Gentzel säger till Sportbladet att man nu måste hitta en arena som är lämplig både geografiskt och storleksmässigt för en framtida "damdag".

– Det här behöver vi jobba på ett tag, det tar kanske tre år, säger Gentzel.

SM-finalerna 2018 spelas på Kristi Himmelfärds dag den 10 maj, men spelplatsen är ännu inte bestämd.