Grozdanovski: KIK närmar sig säsong för säsong

Ishockey Artikeln publicerades
Foto:Grozdanovski

Tidigare säsonger har spel i hockeyallsvenskan inte varit realistiskt för KIK, varje sig sportsligt eller organisatoriskt. Men den här säsongen har något hänt. Nästa säsong fortsätter satsningen och Mats Lusth och Joakim Johansson är viktiga grundbultar för en fortsatt utveckling. Så mitt råd till KIK är att ge Johansson de förutsättningar som krävs.

Det blir inga möten med Leksand, AIK och Modo till hösten. I stället blir det nya matcher mot Helsingborg, Halmstad och HC Dalen för Kristianstads IK.

Sportsligt har KIK kunnat mäta sina muskler med klubbar som Troja/Ljungby, Södertälje SK och Västerås. Klubbar som har en betydligt högre omsättning än KIK. Och det är en knäckfråga för KIK framöver. Nästa säsong är den sista på femårsplanen då KIK ”ska” ta sig till hockeyallsvenskan. Ordförande Jan Svensson medger att det är ”full gas” som gäller, men kan klubben dra in tillräckligt med likvida medel? Sportchefen och assisterande tränaren Joakim Johansson vill se handlingskraft från klubben, för få personer gör för mycket. Till slut blir det ohållbart.

För mig är det en självklarhet att det är Mats Lusth och Joakim Johansson som ska leda KIK in i framtiden.

För föreningen tror jag ändå det kan vara nyttigt med ett år till i ettan, för att bygga upp verksamheten och få den ännu mer anpassad för en allsvensk kostym om så skulle bli fallet. Både organisationen och laget har nu fått uppleva en kvalserie. Och det finns mängder med klubbar som har behövt en, två och till och med tre kvalserier för att ta sig upp.

På isen skiljde det ”bara” tre poäng för en plats i hockeyallsvenskan. Och ska man vara lite elak man säga att Huddinge-förlusten (1–5, ishaveri-matchen) blev 2017 års variant på Borås-matchen från 1997. Rivalkampen mellan Troja/Ljungby och KIK vann smålänningarna med fem poäng (!) om man räknar in grundserien, allettan och kvalserien. Det har varit en härlig duell att följa under säsongen. Vilka lag kommer ta upp kampen med KIK i hockeyettan södra till hösten?

Sportsligt ser framtiden ljus ut för KIK. Den här säsongen har jag märkt en skillnad på spelar- och ledarsidan.

Visst, det har varit en del spelare ut och in, men det har varit väldigt lugnt i spelartruppen. Utåt har man inte hört något gnäll från spelare trots att de har varit bänkade och det har otaliga gånger snackats om den goda lagsammanhållningen i KIK säsongen 2016/2017.

Förmodligen kommer det bli en relativt stor spelaromsättning i KIK, men klubben har en stor attraktionskraft och lär inte ha problem med att locka till sig kompetenta spelare.

Där är jag inte orolig för fem öre.

Gällande lagbygget vill jag se en något mer offensiv balanserad backsida och framåt någon eller några spelare till som kan bryta mönstret. Jag tyckte att Lucas Venuto var en sådan spelare, men han försvann tidigt i höstas. Malte Sjögren var en sådan spelare i kvalserien. Synd för KIK att han missade några kvalseriematcher på grund av sjukdom. En spelare man bör knyta upp till nästa säsong.

Nu startar ”silly season” och det ska bli otroligt intressant att följa byggandet av KIK-truppen. För det kommer att hända saker…