Gudmundsson tar över efter Jepson

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Olafur Gudmundsson tar över lagkaptensrollen efter Johan Jepson och han kommer även att ta över regnbågsbindeln från sin företrädare.
Foto:Lasse Ottosson
Olafur Gudmundsson tar över lagkaptensrollen efter Johan Jepson och han kommer även att ta över regnbågsbindeln från sin företrädare.

På tisdagskvällen kastar vi igång handbollssäsongen 2016/2017.

IFK Kristianstad gör det med en ny lagkapten – som tänker ta över regnbågsbindeln efter Johan Jepson.

– Jag vill föra Jepsons värderingar vidare och stå upp för samma saker som han gjorde, säger IFK:s nye lagkapten Olafur Gudmundsson.

Ny säsong, ny guldjakt, nya spelare och ett nytt favoritskap att leva upp till.

Det är vad som gäller för de senaste två årens obestridliga mästare.

Och som om inte det räckte med nymodigheter så har den orangea jätten även fått en ny lagkapten, då den förre tackade för sig i våras.

Kapten Jepson har blivit kapten Gudmundsson.

– No big deal, Olafur har varit kapten hela försäsongen och vi kör vidare på det, säger IFK-tränaren Ola Lindgren om det nya kaptensvalet.

Olafur själv känner mer värmande känslor för utmärkelsen.

– Jag är stolt över det och är tacksam för att ha den här rollen i IFK, säger Olafur till Bladetsporten efter sista träningen innan premiären.

Han utvecklar sina tankar:

– Nu är det ju inte bara jag som ska gå in och lyfta laget när det behövs utan vi har sagt att alla måste hjälpas åt. Jag kan inte ta hand om allting i alla situationer.

– Men jag måste säga att det är en ära att få springa först och leda det här laget ut på planen vid våra inspring.

Den känslan är det nog många som velat uppleva…

– Ja, det adrenalinet och den kicken man får av att springa in för vår hemmapublik, den känslan är svårt att beskriva, säger Olafur.

Hur ser du på att ta över kaptensrollen efter Johan Jepson?

– Jag känner mest att jag vill föra vidare de värderingar och det som han stod för.

Som hans berömda vilja och det stora hjärtat för IFK?

– Dels det, men framför allt för alla människors lika värde, säger den nye IFK-kaptenen, som också berättar att han tänker ta över den regnbågsfärgade bindeln som Jepson plockade fram och som fick stor genomslagskraft både nationellt och internationellt.

Olafur har varit skadade en del under försäsongen, men säger att kroppen känns bra och att han är redo att dra igång säsongen.

– Det har varit mycket gym, löpning och försäsongsträning. Nu vill man mest komma igång och få känna det där flowet som man gör när man är mitt inne i en säsong.

Men Aranäs borta, hur kul är det egentligen?

– Det spelar nog ingen större roll vilka vi hade mött eller var vi hade spelat. Vi är mest sugna och taggade på att spela tävlingsmatch.

Mycket av förhandstugget har handlat om Ola Lindgrens suckande över hur svårt det är att spela ihop ett helt nytt lag – och kapten Gudmundsson håller med sin tränare.

– Det har märkts ganska tydligt att vi nästan är ett helt nytt lag. Har man ett par nya spelare så brukar det inte vara så svårt men har man så många nya som vi har den här säsongen så tvingas man nästan börja om med hela systemet, och det tar tid.

– Men förhoppningsvis får vi ett bra svar redan i premiären.

Aranäs nu och sen Ystad hemma på fredag, Lugi borta på onsdag och så Champions League-premiär mot Vardar nästa söndag. Det är ingen mjukstart direkt?

– Nä, men det är ju det här man älskar, bara du nämner de kommande matcherna så kliar det i fingrarna på mig, säger kapten Gudmundsson och ler.