Gunnar Steinn: Klart att man är irriterad på sig själv

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Nyförvärvet Gunnar Steinn Jónsson letar efter jämnheten i IFK-tröjan. ”Det kommer att släppa, jag vet det”, säger playmakern.
Foto:Peter Åklundh
Nyförvärvet Gunnar Steinn Jónsson letar efter jämnheten i IFK-tröjan. ”Det kommer att släppa, jag vet det”, säger playmakern.

Han är stjärnvärvningen med meriter från både franska och tyska ligan.

Men Gunnar Steinn Jónsson väntar fortfarande på det stora lyftet i IFK Kristianstad.

– Det är klart att man är irriterad på sig själv när det inte funkar, säger den 29-årige islänningen.

Det har blivit dags för retur mot Pick Szeged i Champions League.

Efter den sista träningen på svensk mark, innan resan till Ungern, tog Bladetsporten ett snack med Gunnar Steinn Jónsson, prestigevärvningen från tyska Gummersbach.

Mittnian, med 29-landskamper för Island på meritlistan, har hemmamatchen mot Szeged från förra lördagen i färskt minne och är fortfarande besviken.

– Vi gjorde en svag insats och jag vet inte vad det beror på. Vi kom inte alls upp i nivå, säger Gunnar Steinn Jónsson.

Pick Szeged vann med 29–21 i Arenan och IFK var i praktiken helt chanslöst.

De flesta har redan räknat ut att lördagens retur i Ungern blir en riktigt tuff nöt att knäcka.

– De är väldigt stabila och gör inte många fel. De är starkare än man tror, men man kan vinna mot alla lag i en match så vi satsar på det, säger IFK-spelaren och ler.

Gunnar Steinn Jónsson gör som alltid ett sympatiskt intryck.

Och när det handlar om sin egen insats så här långt i IFK-tröjan är han rak och ärlig.

– Jag vet att jag kan spela bättre och framför allt mer stabilt. Jag brukar vara en stabil spelare, men jag har slängt iväg lite bollar som jag inte brukar göra, säger han.

Han är ett etablerat och respekterat namn i handbollskretsar med en fin karriär i isländska landslaget och klubblagen Drott, Nantes och Gummerbach.

Förväntningarna på playmakern är så klart därefter. Höga.

Känner du dig stressad av situationen?

– Det är klart att man är irriterad på sig själv när det inte funkar, men det kommer, jag vet det. Det gäller att hitta en-två matcher i rad, då blir det bra, säger Gunnar Steinn Jónsson.

– Det har varit upp och ner för min del. För mycket ner. Det var bra mot Lugi, sedan kom det två mindre bra matcher. Det gäller att hitta lite lugn och ro i spelet, men vi spelar väldigt tätt och jag har inte riktigt hittat min form.

Är det bra eller dåligt att spela tätt när man söker formen?

– Om man hamnar i en svacka kan det vara svårt att komma ur den när man spelar så tätt, men samtidigt är det detta man vill, att spela många matcher, så jag ska inte klaga.

Har du varit i en liknande situation tidigare under karriären?

– Jag vill inte göra för stor grej av det här, men sådana enkla fel som jag gör… jag har varit den som de sätter in i isländska landslaget för att jag är stabil. Jag brukar inte kasta bort bollar, säger Gunnar Steinn Jónsson.

Jesper Larsson, assisterande tränare och sportchef i IFK Kristianstad, väntar sig mer av islänningen men är samtidigt inte speciellt orolig.

– Han är av de mest rutinerade spelarna vi har och vi behöver prestation av honom för att hänga med internationellt och vara i toppen nationellt.

– Vi förväntar oss att han höjer sig, och det är ju inte så att han bara har gjort en bra säsong tidigare. Han kommer att hämta sig och bli mer stabil, men ju förr desto bättre, säger Jesper Larsson.

Varför har det inte lossnat riktigt, tror du?

–  Det är upp och ner för Gunnar, men kanske hänger det ihop med frustration. Det är min hobbyanalys. Han ska inte fundera så mycket, utan mer tuta och köra, säger Jesper Larsson.

Gunnar Steinn Jónsson berättar själv om känslan han har på handbollsplanen just nu:

– När det inte går som man vill, då stängs banan. Jag vill ha lite mer överblick, komma in i mitt eget spel och få lite mer lugn och ro. Det är lite det jag måste hitta.

– Det kommer att släppa, jag vet det. Ibland har man bra och dåliga perioder. Jag har haft några bra matcher och bra perioder i matcher, men det gäller att få upp jämnheten.

Han lägger till:

– Vi ligger i toppen av tabellen och bortsett från bortamatcherna mot Lugi och Alingsås tycker jag att säsongen har varit bra. Och funkar inte jag, då kommer andra spelare i stället. Oftast är två-tre bra, men vi har inte haft matchen där alla fått ihop det samtidigt.

Hur känner du att förtroendet är från ledningen och tränaren Ola Lindgren?

–  Ola ger mig mycket förtroende och jag satsar på att ge tillbaka nu, säger Gunnar Steinn Jónsson och ler.

Fakta

Gunnar Steinn Jónsson

Ålder: 29 år.

Född: Akureyri, Island.

Bor: Kristianstad.

Längd: 192 cm.

Vikt: 95 kg.

Position: Mittnia.

Landskamper/mål: 27/20.

Tidigare klubbar: Fjölnir (Island), HK (Island), HK Drott, HBC Nantes, VFL Gummersbach.

Visa mer...