Hallå där Thomas Persson…

Sport Artikeln publicerades

…gammal IFK-spelare vars son spelar i O/VHelsingborg.

Får vi se dig på läktaren i eftermiddag?

– Det kan du räkna med. Jag försöker se alla O/V Helsingborgs matcher, och det här mötet är höjdaren på säsongen. Jag har hjärtat i IFK och sönerna i O/V.

Vilka håller du egentligen på?

– Det är svårt. Eftersom mina egna pågar spelar i O/V så hejar jag naturligtvis mest på dom, men jag har fortfarande en stor del av hjärtat i IFK.

Vad säger du om grabben?

– För tillfället är han en ren skytt som har mycket kvar att lära, men bara till den här säsongen har han blivit mycket stabilare. Jag vet till exempel att Gunnar Blombäck i U21-landslaget talar mycket väl om Andreas, och personligen så anser jag att han har en stor potential. Han är 2.02 och med 7-8 kilo mer muskler på kroppen så kommer han att bli svårstoppad.

Du gjorde fyra säsonger i IFK i början på 70-talet och hann bli stor publikfavorit. Vad minns du från den tiden?

– Oj, mycket. Jag kan sitta i timmar och berätta gamla IFK-minnen, men det gör jag inte här. Nä, allvarligt talat så var det en underbar tid. Vi hade en fantastisk sammanhållning och umgicks oerhört mycket även utanför handbollsplanen.

Men ni vann inte SM. Varför?

– Det var Hellas-tid med alla landslagsspelare, men i Idrottshallen var det inte många lag som rörde oss. Publiken var helt underbar på den tiden.

Har du fortfarande kontakt med någon spelare eller ledare från den tiden?

– Flera stycken. Mats Hallqvist och min familj träffas varje år, och jag snackar ofta med Kenneth Borrfors och Conny Larsson som är gudfar till Andreas. Varje sommar hyr vi dessutom en stuga i Åhus i samband med Åhus Beachhandboll Festival.

Vad har du för kontakt med handbollen idag?

– Jag är inte tränare om det är det du menar, däremot så följer jag Andreas och Mattias karriärer. Mattias är med i juniorlandslaget och har alla förutsättningar att bli riktigt bra även han.

Hur motionerar du?

– Jag saknar ledytor i båda knäna så det blir mest promenader och cykelturer. Men knäproblemen är något jag lärt mig leva med.

Till sist, ett tips tack? Hur går det i eftermiddag?

– Jag visste att den frågan skulle komma. Jag hoppas på oavgjort – då blir alla nöjda.

Patric NilssonNamn:Thomas Persson.

Ålder:
Fyller 60 i februari.

Bor:
Ödåkra utanför Helsingborg.

Familj:
Fru och två söner, Andreas och Mattias.

Yrke:
Brandförman inom räddningstjänsten i Helsingborg.

Klubbar:
IS Göta, IFK Kristianstad, IFK Malmö och Wargo

IFK-karriären:
Fyra säsonger 1970– 74. 69 allsvenska matcher och 389 mål. Gjorde dessutom en säsong i division II med IFK 1967– 68 i samband med att han gjorde lumpen i Kristianstad.

Meriter:
68 landskamper, stor man i svensk handboll 1971 och svensk mästare med Göta 1966.

Aktuell:
Handbollslegend som har hjärtat i IFK och sönerna i O/V Helsingborg.