Hässleholmstjej tog guld på U17-EM: ”Mäktigt”

Sport Artikeln publicerades

Det svenska U17-landslaget, med försvarskuggen Elinor Johansson från Hässleholm i laget, skrällde till sig ett EM-guld genom finalseger mot stora, mäktiga Ryssland. ”Väldigt häftigt”, säger Elinor Johansson.

Svensk ungdomshandboll är på rejäl frammarsch. Efter U21-killarnas VM-guld tidigare i sommar var det i helgen U17-tjejernas tur. Det allra yngsta landslaget tog EM-guld genom att besegra Ryssland i finalen.

I laget, som tränas av IFK Kristianstads förre andretränare Ola Månsson, fanns bland andra Elinor Johansson. Hon bor i Hässleholm, men spelar i Lugi sedan ett år tillbaka.

Johansson spelade en viktig roll i det lag som alltså satte stopp för ryskorna. I gruppspelet hade Sverige förlorat med hela 17–27, men i finalen blev det seger med 26–24.

– Vi hade viljan när det verkligen gällde, berättar Elinor Johansson, som till vardags är högernia i Lugi, men som i EM mestadels spelade försvarsspel.

– Det blev rätt mycket byten anfall-försvar, säger hon.

Månsson nöjd

Tränaren Ola Månsson var förstås mer än nöjd med tjejerna.

– Vi hade svårt i början, men tog oss in i matchen. Och efter 40-45 minuter såg vi att ryskorna inte längre trodde på det, de blev frustrerade och lagledningen skällde. Då kände vi att ”nu har vi matchen”, säger Månsson till förbundets hemsida.

Elinor Johansson hade en del att stå i i försvarsspelet.

– Rysslands niometersspelare var gigantiskt stora och långa. De sköt som hästar, säger Elinor.

”Jättehärlig trupp”

Det svenska landslaget är alltså det yngsta och mästerskapet var därför det första för hela laget.

– Det var väldigt häftigt och vi mötte riktigt bra motstånd under hela turneringen, säger Elinor, som också berättar att framgångsreceptet stavas lagsammanhållning.

– Vi var ju iväg i 14 dagar och man blir väldigt fästa vid varandra i laget. Det är en jättehärlig trupp och kommer det in någon ny utifrån så tas den alltid emot väldigt bra, säger hon.