IFK aldrig nära nå den ”omöjliga” bragden

IFK Kristianstad var aldrig nära en drömbragd i Flens-Arena. Trots flera tappra försök att komma ifatt ett undflyende Flensburg lyste till slut både orutinen och underlägsenheten igenom.
Så fort IFK nafsade Flensburg i nacken så bjöd man på billiga misstag samtidigt som också Flensburg höjde sig ett par snäpp. Matchen slutade till sist 27–24 (13–9) och IFK:s Champions League-äventyr är därmed över för den här gången.
– Jag tycker ändå att Kristianstad faller med flaggan i topp, särskilt i den andra halvleken, säger Martin Frändesjö i TV10.
Handboll/Flensburg • Publicerad 28 mars 2018
Gunnar Steinn Jónsson och IFK hade inget att sätta emot Flensburg.
Gunnar Steinn Jónsson och IFK hade inget att sätta emot Flensburg.Foto: Daniel Reinhardt

IFK fick en bra start på matchen och ledde med 1–0, 2–1 och 3–2 – men efter det låste sig anfallsspelet och IFK fick passivitetsvarningar på sig i var och vartannat anfall.

Flensburg utnyttjade detta med knivskarp effektivitet och medan IFK roade sig med att kasta bort bollar så kontrade Flensburg på ett söndertrasat IFK.

Richard Kappelin gjorde en tidig räddning, men sedan tog Mattias Andersson över i målvaktsfajten. Flensburg gjorde sex raka mål och från 2–3 till 8–3 och redan efter 16 minuter kändes matchen körd för IFK.

Tim Sörensen stoppade målraset med ett straffmål och helt plötsligt kvicknade de orangea till igen. 8–3 blev till 8–6 och hoppet tändes för de tillresta IFK-supportrarna.

Men sedan tog misstagen och de bortkastade bollarna överhanden igen och Flensburg rann ifrån till fem bollars ledning (11–6) igen.

IFK:s högersida med Albin Lagergren och Stig-Tore Moen Nilsen hade en blytung första halvlek och lästes sönder i sina avslut av Mattias Andersson.

Halvtidsledningen stannade vid 13–9 och uppförsbacken var minst sagt brutal för IFK.

Richard Kappelin inledde sedan andra halvlek på bästa tänkbara sätt då han tog sex (!) raka skott och där flera av räddningarna var på yppersta nivå.

Dessvärre, för IFK, var hans lagkamrater inte lika kliniska i det offensiva spelet och därför krympte hemmaledningen bara till 13–11. Det största misstaget stod Gunnar Steinn Jonsson för när han i en omställning utan press kastade ut bollen bland publiken.

Flensburg kunde vända och göra 14–11 samtidigt som Philip Henningsson åkte ut två minuter.

I anfallet efter kom 15–11 i tomt mål efter att Albin Lagergren missat ännu ett avslut.

Och så var IFK tillbaka vid samma differens – minus fyra och minus åtta sammanlagt – som vid halvtidssignalen. Detta trots ett magiskt målvaktsspel av Richard Kappelin under inledningen av den andra halvleken.

Efter Steinn Jonssons bortkastade boll och Flensburgs två snabba till 14–11 och 15–11 tog gamnacken ett bastant grepp om bortalaget.

IFK gjorde juniormisstag – bland annat skänkte landslagsduon Albin Lagergren och Philip Henningsson bort en boll när de skulle passa bollen två meter mellan sig – och det har man definitivt inte råd med mot lag av Flensburgs kaliber.

Vid 20–14 och tio bollars underläge sammanlagt började så hemmalaget helt plötsligt att göra misstag och kasta bort bollar och IFK kunde närma sig till 21–19. Men då återstod bara 13 minuter av matchen och med tanke på att IFK var tvunget att hämta in 22–26 kom spurten för sent.

Albin Lagergrens missade friläge från halva plan – landslagsmannen gjorde två mål på åtta avslut – kunde givit 22–21 med tio minuter kvar men Mattias Andersson räddade med handen och i stället stack Flensburg upp och gjorde 23–20.

D-e-t var den definitiva spiken i kistan den här kvällen.

Och samtidigt också slutet på det orangea Champions League-äventyret för den här gången.

Flensburg vann till slut dubbelmötet med sammanlagt 53–46.