IFK finalklart: Ingen champagne-handboll

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:KB

IFK Kristianstad svarade för en stark vändning i den andra matchen i Heide Cup.

I mötet med den forna storklubben Hamburg (numera hemmahörandes i tyska division III) vände IFK 12–15 till 25–22 under matchens sista 20 minuter.

Därmed är IFK klart för söndagens final, där franska Montpellier väntar.

IFK Kristianstad–HSV Hamburg 25–22 (10–13)

IFK: Albin Lagergren 7, Viktor Hallén 7, Tim Sörensen 6 (3), Philip Henningsson 2, Olafur Gudmundsson, Stig-Tore Moen, Helge Freiman.

– Men jag är inte nöjd, en sån här match ska vi kontrollera i ett tidigare skede. Vi möter trots allt ett division III-lag, säger en kritisk Ola Lindgren efter slutsignalen.

IFK fick jobba i uppförsbacke i den första halvleken. Efter att Hamburg vänt 2–3 till 6–3 tog Ola Lindgren timeout, men det hjälpte inte. Hamburg ledde med fyra-fem mål och var en straffmiss (Richard Kappelin räddade) från att göra 14–9 i slutet av den första halvleken.

I stället kunde IFK reducera och därmed gå till halvtidsvala med "bara" 10–13 i nacken.

– Det var smickrande siffror för oss. Flera spelare föll ur ramen under den första halvleken och vi fick slita jättehårt både i offensiven och defensiven. Vi hade anfall där vi tog skott efter två sekunder, det kändes nästan som vi hade panik ett tag, säger Ola Lindgren.

Leo Larsson bytte av Richard Kappelin efter halvtidsvilan och sakta men säkert börja IFK äta in Hamburgs ledning.

– Vi fick till försvarsspelet lite bättre och det gjorde att Leo fick betydligt mer hjälp än vad Kappelin fick. Sen stressade vi dem till en rad tekniska fel också.

12–15 efter 40 spelade minuter blev sedan till 15–17 – och vid 17–17 var IFK ikapp.

Med cirka 10 minuter kvar ledde Hamburg återigen med två bollar – då klev Jerry Tollbrings efterträdare fram och satte tre raka mål. Viktor Hallén förvandlade 18–20 till IFK-ledning med 21–20 och IFK hade vänt på tillställningen.

Philip Henningsson ökade till 22–20 med dryga fem minuter kvar och IFK hade då segern på hamburgergaffeln.

Men tyskarna höll huvudet högt och lyckades göra två raka mål fram till 22–22. När det sedan skulle avgöras under de sista minuterna var det IFK som var starkast både i kropp och knopp.

Albin Lagergren gjorde 23–22, Tim Sörensen 24–22 på straff och med minuten kvar hamrade Lagergren dit spiken med sitt mål till 25–22, vilket också blev slutresultatet.

– Det är bra gjort att vi lyckas ha den sinnesnärvaron som vi trots allt har i slutet. Vi tog oss samman till slut och det är en styrka i sig. Men någon champagne-handboll var det knappast tal om, säger IFK-tränaren.

Vändningen i andra halvlek innebar att IFK vann de sista 20 minuterna med 15–9.

I och med segern så har IFK två av två segrar i Heide Cup och det innebär att man spelar final mot franska Montpellier på söndagen. Den matchen startar 17.30.

– Montpellier har imponerat stort och det blir en jättenyttig match för oss. Det är ett starkt och fysiskt lag som inte lägger fingrarna emellan och det är precis det motståndet vi är ute efter, avslutar Ola Lindgren.